Arbeid en werkgelegenheid

Subsidies werk en inkomen voortaan kritischer beoordeeld

Vanaf deze maand hanteert het Agentschap SZW een nieuwe werkwijze voor ESF projecten: meer faciliteren in de startfase, strenger controleren in de eindfase.  ESF-subsidieaanvragen worden voortaan kritischer beoordeeld op haalbaarheid en risico’s.

Gevolgen

Wat betekent dit voor je lopende projecten?

  • Alle vanaf 1 juni 2010 ingediende einddeclaraties worden beoordeeld volgens de nieuwe werkwijze;
  • Einddeclaraties die voor 1 juni 2010 zijn ingediend beoordeelt het Agentschap in de geest van de nieuwe werkwijze, maar minder strikt. Dit omdat hiervoor mogelijk minder aandacht is geweest tijdens de monitorfase van de projecten;
  • Alle projecten die in de monitorfase niet tussentijds zijn bezocht door het Agentschap, beoordeelt zij per direct volgens de nieuwe werkwijze;
  • Projecten die wel tussentijds zijn bezocht zal het Agentschap zoveel mogelijk in de geest van de nieuwe werkwijze beoordelen;
  • Alle nieuwe projecten en projecten die nog in de fase van verlening van subsidie zitten vallen onder de nieuwe werkwijze.

Waarom verandert het Agentschap SZW haar werkwijze?

Het Agentschap SZW wil effectiever en efficiënter werken. Door meer de nadruk te leggen op preventie en vroegtijdig ondersteunen van de subsidieaanvrager, verwacht het Agentschap dat meer ESF-projecten succesvol worden afgerond.

Wat verandert er voor de subsidieaanvrager?

ESF-subsidieaanvragen worden voortaan kritischer beoordeeld op haalbaarheid en risico’s. Daarnaast stopt het Agentschap per 1 juni 2010 met tussentijdse controles. Uit de praktijk blijkt dat interimcontroles geen goed controle-instrument zijn. Een vroegtijdige interimcontrole biedt nog weinig inzicht. Een latere interimcontrole kent weinig herstelmogelijkheden voor de aanvrager. In het vervolg bespreekt de consultant van het Agentschap kort na de subsidieverlening mogelijke knelpunten en risico’s met de aanvrager.

Er worden afspraken gemaakt over hoe de consultant en de subsidieontvanger contact houden en of een bezoek ter plekke om advies te geven nodig is. Op deze manier is bijstelling en een goede aanpassing van de projectadministratie nog mogelijk. Vroegtijdig gebruik te maken van ondersteuning op maat door het Agentschap, vergroot de kans op een kwalitatief goede projectadministratie en een succesvol afgeronde einddeclaratie. Het staat de aanvrager overigens vrij om wel of geen gebruik te maken van de ondersteuning van het Agentschap.

Wat verandert er voor de uitvoerder en de subsidieadviseur?

Voor het Agentschap is in alle gevallen de aanvrager gesprekspartner en niet de uitvoerder of adviseur. De aanvrager is immers verantwoordelijk voor de besteding van het subsidiegeld. Uiteraard staat het de aanvrager vrij om bij de contacten met het Agentschap uitvoerders of adviseurs te betrekken.

Wanneer start de nieuwe werkwijze?

Met ingang van 1juni 2010 start het Agentschap met de nieuwe werkwijze. Deze geldt voor alle lopende en nieuwe projecten. Voor einddeclaraties die voor 1 juni zijn ingediend geldt de nieuwe werkwijze niet.

Meer informatie

Subsidies op het gebied van arbeid en banen
Agentschap SZW