Bouw en monumentenzorg

Bouwen met staatsgarantie voor Ziekenhuizen en andere curatieve zorginstellingen via GO Cure regeling

Deze kredietcrisismaatregel moet een positief effect hebben op de instandhouding van de werkgelegenheid in de bouw en het op peil houden van de kwaliteit van de gebouwen in de zorg. Ziekenhuizen en andere curatieve zorginstellingen vallen nu ook onder de regeling GarantieOndernemingsfinanciering Curatieve Zorg (GO Cure) van het ministerie van Economische Zaken.

Garantie

De garantie betekent dat banken bij leningen voor bouwinvesteringen van ziekenhuizen tot 50 miljoen euro per instelling een staatsgarantie van 50 procent kunnen krijgen.

Regeling Garantie Ondernemingsfinanciering Curatieve Zorg

Banken kunnen bij leningverstrekking aan instellingen in de curatieve zorg nu dus een beroep doen op de regeling 'Garantie Ondernemingsfinanciering Curatieve Zorg', ook wel de GO Cure genoemd. Ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben dit nu mogelijk gemaakt, omdat vanuit de zorginstellingen hierom was gevraagd. Tot op heden gold deze regeling alleen voor het bedrijfsleven.

Deze regeling is bedoeld voor bouwleningen tot maximaal 50 miljoen euro per instelling. De totale beschikbare garantie is 250 miljoen euro. Aangezien de overheid voor 50 procent garant staat, kan er dus in totaal voor 500 miljoen euro aan bouwleningen worden verleend. Deze regeling heeft een looptijd van één jaar.