Bouw en monumentenzorg

Deadline aanvragen voorbeeldprojecten subsidie immaterieel erfgoed: 15 september

De subsidieregeling Immaterieel erfgoed wil de erfgoedsector versterken en met name aan het levend houden van immaterieel erfgoed. In 2015 en 2016 heeft deze regeling als thema nieuwe verbindingen.

De eerstekomende deadline voor het aanvragen van subsidie is 15 september 2015.

Inhoud regeling

De subsidieregeling immaterieel erfgoed werkt in 2015 en 2016 met het thema nieuwe verbindingen. Binnen dit thema kunt u subsidie aanvragen voor één van de volgende onderwerpen:

Projecten die nieuwe verbindingen leggen tussen immaterieel erfgoed en maatschappelijke vraagstukken
Immaterieel erfgoed is verbonden met de identiteit van mensen. Het zijn de gewoonten en gebruiken die mensen van huis uit hebben meegekregen en op hun beurt hebben aangepast aan hun eigen levensomstandigheden. Immaterieel erfgoed kan een nieuwe toekomst krijgen wanneer het erfgoed wordt verbonden met maatschappelijke vraagstukken. We zoeken daarom projecten die een verbinding leggen tussen immaterieel erfgoed en maatschappelijke vraagstukken als krimpregio’s, werkloosheid, immigratie, dementie, verlies en sociale cohesie.

Projecten die nieuwe verbindingen leggen tussen immaterieel erfgoed en een nieuwe doelgroep
Veel erfgoedgemeenschappen hebben moeite met het vinden van nieuwe beoefenaars van hun traditie. Wanneer immaterieel erfgoed niet meer beoefend wordt, verdwijnt het. Veel erfgoedgemeenschappen willen hun traditie graag doorgeven aan nieuwe beoefenaars en hun erfgoed toekomstbestendig maken. Daarom zoeken we bijzondere initiatieven die een langdurige relatie opzetten met een nieuwe doelgroep.

Projecten die nieuwe verbindingen leggen tussen immaterieel erfgoed en materieel erfgoed
Materieel erfgoed en immaterieel erfgoed zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om materieel erfgoed te behouden, is het van belang ook het immaterieel erfgoed in leven te houden. We zoeken bijzondere initiatieven die een relatie leggen tussen het behoud van materieel en immaterieel erfgoed. Het levend houden van het immaterieel erfgoed moet centraal staan in het project.

Meer informatie

Subsidies en fondsen immaterieel erfgoed
Subsidieregeling Immaterieel erfgoed