Kunst, cultuur en media

Eindelijk: een nieuw fonds voor cultuur

Pfff, eindelijk! Nederland is sinds gisteren een nieuw fonds voor cultuur rijker. Het fonds richt zich op het stimuleren van uitzonderlijke of grote culturele evenementen en is een samewerkingsverband tussen vier grote spelers in de cultuursector: De bankGiro loterij, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB Fonds en de VandenEnde foundation. Het nieuwe fonds ie een uitwerking van Joop van den Ende's pleidooi in zijn Mandeville lezing aan de Erasmus Universiteit, waarin hij opriep om te investeren in cultuur.

Uitgangspunt

Uitgangspunt bij deze visie is dat er een bedrag beschikbaar komt voor culturele publieksevenementen van internationale kwaliteit. Dit soort evenementen zal, zo is dan de redenering, toeristen trekken uit de hele wereld, maar ook het publiek in Nederland vergroten. Met een sterk aanbod zal niet alleen het aantal bezoekers groeien maar ook de kwaliteit van het toerisme stijgen zo verwacht men.

Gisteren is op het Binnenhof, in aanwezigheid van minister-president Rutte,  een nieuw fonds ter stimulering van culturele evenementen gelanceerd: het Blockbusterfonds. Dit fonds, dat zich ten doel stelt uitzonderlijke of grote culturele evenementen mogelijk te maken, is een samenwerkingsverband tussen vier partners:  de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation. Het fonds heeft de komende vijf jaar een omvang die kan oplopen tot € 57,5 miljoen.

Eerste toezeggingen Blockbusterfonds

De eerste drie toekenningen van het Blockbusterfonds zijn gisteren bekend gemaakt: ‘De weg naar Van Eyck’ door Museum Boijmans Van Beuningen, ‘Unseen’ van FOAM en ‘1-1, elf idolen en Jan Mulder’ van Museum TwentseWelle. 

Vijf jaar

Het samenwerkingsverband tussen de vier private partijen wordt vooralsnog aangegaan voor een periode van vijf jaar. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation stellen gezamenlijk jaarlijks € 1,5 miljoen beschikbaar. De BankGiro Loterij zal door afname van toegangskaarten bijdragen aan de financiering van evenementen. Deze specifieke bijdrage van de BankGiro Loterij kan oplopen tot  € 10 miljoen per jaar.

Doordat deze organisaties samenwerken kan het Blockbusterfonds culturele instellingen steunen met voorfinanciering, kaartafname en innovatieve marketing. Ernst Veen, oud-directeur van De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam, is als bestuursadviseur verbonden aan het fonds. 

Investeren in publiekevenementen

Het Blockbusterfonds wil investeren in culturele publieksevenementen – zowel nationaal als regionaal - van uitzonderlijke kwaliteit of grootte. Gedacht wordt aan tentoonstellingen, festivals en muziek- en theateruitvoeringen die een aantrekkingskracht hebben op nationale en internationale bezoekers. De verwachting is dat het extra cultuurbezoek een positieve bijdrage zal leveren aan de economie van ons land. 

Vertegenwoordigers van het Blockbusterfonds hebben op het Binnenhof symbolisch de eerste toegangskaart overhandigd aan de minister-president. Deze roemde de bijzondere vorm van samenwerking tussen private partijen, die mede op zijn initiatief tot stand is gekomen, als een belangrijk voorbeeld van cultureel ondernemerschap. 

Uitwerking Mandeville lezing Joop van den Ende

Het nieuwe fonds is een uitwerking van Joop van den Ende’s pleidooi in zijn Mandeville lezing aan de Erasmus Universiteit op 19 mei 2011: ‘Investeer in cultuur. Stel een bedrag beschikbaar voor culturele publieksevenementen van internationale kwaliteit. Dit soort evenementen zal toeristen trekken uit de hele wereld, maar ook het publiek in Nederland vergroten. Met een sterk aanbod zal niet alleen het aantal bezoekers groeien, ook de kwaliteit van het toerisme zal stijgen'.

Meer informatie

Blockbusterfonds

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden