Onderwijs

EUR verwerft subsidie Sociaal Fonds voor de Kennissector SoFoKleS studentassistentschappen

De Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit krijgen subsidie van het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKleS) om 40 allochtone studentassistenten aan te stellen.

De Universiteit Utrecht is penvoerder van het gehonoreerde project dat als doel heeft allochtone studenten te interesseren voor een loopbaan in de wetenschap. Veel allochtoon talent blijft namelijk onbenut. De SoFoKleS subsidie bedraagt bijna 200.000 euro.

Allochtonen in wetenschap

In de wetenschap zijn allochtonen ondervertegenwoordigd: hoewel het aantal studenten van allochtone afkomst in het hoger onderwijs de afgelopen twaalf jaar is verdubbeld, is deze groeiende vertegenwoordiging niet terug te zien in het wetenschappelijk personeel. Een van de redenen is dat allochtone studenten vaak als eerste in hun familie gaan studeren, en dus vaak onbekend zijn met de universitaire omgeving. Daarnaast zijn ze zich minder bewust van kritische keuzemomenten en succesfactoren.

Programma Studentassistenten Onderzoek

Met het gehonoreerde project ‘Programma Studentassistenten Onderzoek’ willen de deelnemende universiteiten al in een vroeg stadium (bachelorfase) talent onder allochtonen herkennen en stimuleren. Dit zou moeten leiden tot een academische gemeenschap die een betere afspiegeling is van de samenleving. Elke universiteit kan met de subsidie tien talentvolle allochtone bachelorstudenten aanstellen als studentassistent. Deze zullen vijf maanden onderzoekservaring opdoen in hun eigen discipline en een aantal cursussen volgen. Eerder liepen er bij de Universiteit Utrecht al twee succesvolle pilots met allochtone studenten via de regeling Kleurrijke studentassistenschappen.