Bouw en monumentenzorg

Extra geld voor cultuur, infrastructuur en bedrijfsleven in Gelderland uit Nuon gelden

Gedeputeerde Staten van Gelderland willen de komende twee jaar 102 miljoen euro extra investeren in cultuur, infrastructuur en bedrijfsleven. Dit bedrag komt bovenop de ruim 1 miljard euro van de begroting 2010 en is afkomstig uit de Nuon-gelden. Het geld gaat naar concrete projecten die ook in deze Statenperiode kunnen worden afgerond.

Provinciale Staten (PS) besluiten op 11 november over deze voorstellen en de Begroting 2010. PS gaven eerder dit jaar aan een deel van de Nuon-gelden te willen investeren. Hiervoor is 500 miljoen euro uitgetrokken, deels voor deze coalitieperiode. Op 23 september debatteerden PS over thema’s waar in geïnvesteerd moet worden. Gedeputeerde Staten komen nu met de concrete uitwerking hiervan. Alle voorgestelde projecten moeten voor eind 2011 afgerond zijn.

Cultuur

Bijna 17 miljoen euro gaat naar cultuurhistorisch en religieus erfgoed. Bijvoorbeeld voor het restaureren van kerken en molens, het herbestemmen van karakteristieke gebouwen op het platteland en het laten zien van archeologie bij ruimtelijke ontwikkeling. Museum Nairac in Barneveld kan, als aan alle voorwaarden is voldaan, 1.75 miljoen euro krijgen voor de geplande uitbreiding. Voor de huisvesting van Generale Oost, een theaterproductiehuis voor jong talent, wordt 2.25 miljoen euro gereserveerd.

Te land, ter zee

Ruim 21 miljoen euro wordt extra geïnvesteerd in de mobiliteit in Gelderland. Zo kunnen Doetinchem en Winterswijk beginnen met de aanleg van fietstunnels en wordt 5 miljoen euro gereserveerd voor het beheer van fietspaden op en rondom de Veluwe. In het voorstel staat ook een reservering voor de Gelderse binnenhavens, zodat de capaciteit op het water beter benut kan worden voor het goederenvervoer. Voor wat betreft reserveringen in het openbaar vervoer stellen Gedeputeerde Staten voor om 8.5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de OV terminal bij Arnhem Centraal. Tot slot is het voorstel van GS om bijna 11 miljoen euro te reserveren voor doorstroming bij Ressen op de A325.

Economie

Juist in tijden van recessie is het voor het Gelders bedrijfsleven van groot belang om te blijven innoveren. Maar liefst 25 miljoen euro wil de provincie investeren in kredietregelingen voor het Gelderse MKB. De kredieten zullen verstrekt worden via PPM Oost. Ook Triangle, het samenwerkingsverband van Gelderland en Overijssel op het gebied van food, health en technology, kan, indien PS akkoord gaan, rekenen op 11 miljoen euro steun.