Financiering vrije pers en media

Eindelijk, er is een fonds dat journalisten en media bijstaat wanneer ze te maken krijgen met juridische procedures en in hun vrijheid worden belemmerd door overheden of bedrijven. Een sympathiek doel.

 Juridische druk, rechtszaken en claims

Steeds vaker komt het voor dat journalisten en media in hun vrijheid worden belemmerd door overheden of bedrijven. Door juridische druk, rechtszaken en claims proberen deze partijen onwelvallige publicaties tegen te houden. Voorbeelden hiervan zijn Eric Smit en zijn boek over Nina Brink en recenter de Wikileaks affaire waar de financieringsstromen werden afgesneden. In Nederland zijn er een aantal fondsen die de vrije journalistiek op verschillende manieren ondersteunen, o.a. door rechtszaken die tegen journalisten worden aangespannen te financieren. Voorbeelden hiervan zijn het Persvrijheidsfonds en Stichting Muckraker.

Persvrijheidsfonds

Het Persvrijheidsfonds is in november 2007 opgericht door de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren. De stichting heeft tot doel juridische procedures met een principieel karakter, die het de journalistieke beroepsgroep mogelijk maken om in zoveel mogelijk vrijheid haar werk te kunnen doen, te beginnen en te ondersteunen.

Stichting Muckraker

Stichting Muckraker is bekend van de strijd van journalist Eric Smit tegen Nina Brink. De stichting heeft ten doel: het behartigen, al dan niet door middel van financiële ondersteuning, van belangen van de vrije pers en van individuele journalisten in een ongestoorde en vrije beroepsuitoefening, het ondersteunen en stimuleren van vrije en onbelemmerde nieuwsgaring en het faciliteren en het ondersteunen van journalisten die tegenwerking ondervinden bij (de totstandkoming van) hun publicaties, een en ander in de ruimste zin van het woord en het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn

Meer informatie

Persvrijheidsfonds
Stichting Muckraker 

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden