Natuur, milieu en energie

Fiscale aftrekmogelijkheden voor investeringen in milieu

Er zijn nieuwe fiscale aftrekmogelijkheden voor investeringen in milieu waarbij tot 36% van de investeringskosten aftrekbaar is van de fiscale winst. 

Milieulijst 2011

Op de Milieulijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Doel van de beide regelingen is Nederlandse ondernemers te stimuleren om te investeren in een milieuvriendelijke bedrijfsvoering en zo de milieuschade zoveel mogelijk te beperken. Duurzaam transport Investeren in elektrische en hybride voertuigen blijft ook in 2011 fiscaal aantrekkelijk. Nieuw op de Milieulijst is de elektrische fiets met overkapping en trapondersteuning. Mobiele machines waaronder trekkers, graafmachines, vorkheftrucks en laadschoppen staan onder vijf nieuwe omschrijvingen op de Milieulijst 2011. Hierdoor zijn er meer keuzemogelijkheden voor bedrijven. De oude omschrijvingen op de Milieulijst zijn komen te vervallen. Mobiele machines die in 2010 in aanmerking kwamen, voldoen niet automatisch aan de eisen van 2011.

Dourzaam bouwen

Ook de eisen voor duurzame utiliteitsgebouwen zijn veranderd. Alleen (de bouw of renovatie van) gebouwen met een Groenverklaring en gebouwen met een niveau ‘very good’ of hoger van de Dutch Green Building Council (DGBC), voldoen aan de eisen van MIA/Vamil.

Duurzame veehouderij

Bedrijven kunnen ook fiscaal voordelig investeren in duurzame stallen en in 2011 ook in duurzame kalkoenen- en eendenstallen. Duurzame stallen moeten in 2011 wel voldoen aan strengere eisen. Deze strengere eisen zijn een gevolg van de herziening van het certificatieschema van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV 5). Milieu-investeringen in de viskwekerij moeten in 2011 voldoen aan de maatlat duurzame aquacultuur MDA 2.

Fiscaal voordeel is er ook voor mestverwerkingsinstallaties waarmee fosfaat of stikstof teruggewonnen kan worden, gesloten composteringsinstallaties en kleinschalige mestvergistingsinstallaties (maximaal 7.000 kuub mest per jaar).

Tijdelijk lager voordeel

Van 2011 tot en met 2013 gelden er lagere aftrekpercentages voor MIA en Vamil. Het MIA-voordeel wordt met ingang van 2011 verlaagd van 40, 30 en 15 procent naar respectievelijk 36, 27 en 13,5 procent van het geïnvesteerde bedrag. De vrije afschrijving via Vamil was 100 procent, maar wordt tot en met 2013 beperkt tot 75 procent van het geïnvesteerde bedrag.

Door het verlagen van de percentages wordt een afbouwregeling van de Groenfinanciering bekostigd. Vanaf 2014 worden de percentages weer op het oorspronkelijke niveau gebracht.

Meer informatie

Vamil en MIA

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden