Ondernemen en investeren

Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) verder verruimd

De Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) wordt verruimd. De regeling is ook opengesteld voor de bouw van ziekenhuizen. Het ligt in de bedoeling om ook Projectontwikkeling nog dit jaar onder de regeling te brengen. Goed nieuws dus voor projectontwikkelaars op zoek naar financiering.

Garantie Ondernemingsfinanciering 

De regeling Garantie Ondernemingsfinanciering is een antwoord van de overheid op de moeilijkheden die de ondernemingen nu ondervinden bij het aantrekken van bankleningen. Deze regeling biedt banken een garantie van vijftig procent voor nieuwe bankleningen van minimaal 1,5 miljoen euro en maximaal 50 miljoen euro.

De risico's voor de banken nemen hierdoor af, waardoor ondernemingen meer kans van slagen hebben bij het aantrekken van nieuwe bankleningen. Deze verruiming komt bovenop de recente verhoging van de GO tot leningen tot 150 miljoen euro. Herfinanciering van bestaande kredieten wordt onder voorwaarden mogelijk gemaakt. Ook wordt bezien of het mogelijk is bankgaranties onder voorwaarden op een zo kort mogelijke termijn binnen de GO te brengen"ok worden bankgaranties onder de regeling gebracht. Dit is vooral van belang voor bedrijven in de bouw en de kapitaalgoederenindustrie.

Wegnemen knelpunten gebruik Garantie Ondernemingsfinanciering

Minister Van der Hoeven:"Hiermee nemen we een belangrijk knelpunt weg waar bedrijven en banken bij het gebruik van de regeling mee werden geconfronteerd." De regeling is ook opengesteld voor de bouw van ziekenhuizen. Het ligt in de bedoeling om ook Projectontwikkeling nog dit jaar onder de regeling te brengen.

De garantieregeling voor scheepsbouwfinanciering zal anders vorm worden gegeven, waardoor hij ook door banken kan worden benut. Dit zijn de hoofdlijnen van een gemeenschappelijke verklaring die op 26 oktober 2009 is overeengekomen door minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken en de Nederlandse Vereniging van Banken en de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen.

Ondersteunen bij het overbruggen van de economische recessie en het financieren van investeringsherstel

Banken en Kabinet voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk om het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen bij het overbruggen van de economische recessie en het financieren van investeringsherstel straks. Ook gaan banken en Kabinet verder verkennen of institutionele beleggers hierbij ondersteunend kunnen zijn. De ruimte van banken voor kredietverlening staat onder druk doordat zij anticiperen op de oplopende eisen met betrekking tot hun kapitaalratio's en strengere eisen van de toezichthouders.

Minister Van der Hoeven heeft na het uitbreken van de kredietcrisis het bestaande garantie-instrumentarium verruimd en andere maatregelen genomen om de liquiditeitspositie van bedrijven te verbeteren. Een goede benutting van het garantie-instrumentarium is van wezenlijke betekenis voor economische bedrijvigheid en werkgelegenheid. Daarom hebben banken en Kabinet nu afgesproken om dit gebruik verder te stimuleren en worden nog een aantal knelpunten in de regelingen weggenomen.

De communicatie en voorlichting over de garantieregelingen zal worden geïntensiveerd. Verder gaat het zogeheten Ondernemersklankbord met behulp van de overheid zijn activiteiten rond het adviseren van kleine ondernemingen met financieringsproblemen uitbreiden. Minister Van der Hoeven roept vooral kleinere ondernemers op ook echt gebruik te maken van de geboden ondersteuning.