Innovatie en technologie

Innovatieprogramma’s PiP en M2i twee jaar verlengd

Het Polymeren Innovatie Programma (PiP) en het Materialen Innovatieprogramma (M2i) zijn met twee jaar verlengd. Hiervoor zijn voor de jaren 2012 en 2013 respectievelijk 18 miljoen euro en 13,6 miljoen euro subsidie beschikbaar.

PiP

Het Polymeren Innovatie Programma (PiP) doet onderzoek naar polymeren en toepassing daarvan, waarbij wetenschappelijke kennis wordt gekoppeld aan de innovatiebehoefte van bedrijven. Het onderzoeksdeel van PIP wordt uitgevoerd door het Dutch Polymer Institute (DPI). Het DPI onderzoekt onder andere op de natuur geïnspireerde polymeren, en prestatie polymeren. Deze laatste polymeren geven nieuwe mogelijkheden om de duurzaamheid te verhogen in de bouw, in transport en in de elektronica industrie. Deze polymeren zijn zeer kansrijk om bij te dragen aan energiereductie en een lagere milieu-impact door gewichtsreductie, levensduurverhoging, recycleerbaarheid en de mogelijkheid om hernieuwbare grondstoffen in te zetten. Een voorbeeld van een geslaagd project is de mogelijkheid om schade aan zenuwen te herstellen door inzet van biodegradeerbare steunstoffen.

M2i

Het Materialen Innovatieprogramma M2i levert fundamentele kennis van materialen, zoals functies en sterkte, die essentieel zijn voor innovaties in industriële sectoren, zoals de auto-industrie en de bouw. M2i heeft een focus op drie groeigebieden: composieten, duurzame energie en de medisch wereld. Binnen dit innovatieprogramma is bijvoorbeeld een oplossing bedacht om zware metalen te detecteren en zo de kwaliteit van drinkwater te monitoren. Uit dit onderzoek is een sensor voortgekomen die dat kan en die bovendien voor een lage prijs kan worden geproduceerd. Start 2007 In 2007 zijn beide Innovatieprogramma’s van start gegaan. Daarbij zijn middelen beschikbaar gesteld voor het onderzoeksdeel en voor valorisatieactiviteiten in deze programma’s zodat onderzoeksresultaten maximaal door het bedrijfsleven kunnen worden benut.

Meer informatie

Regelingen op het gebied van innovatie