Onderwijs

Lerarenbeurs - Leraren kunnen beurs voor extra scholing krijgen

Leraren kunnen een Lerarenbeurs voor scholing aanvragen als zij hun professionele niveau willen verhogen, hun vakkennis willen verbreden of zich willen specialiseren. De beurs vergoedt les- en collegegeld, studiemiddelen, reiskosten en vervangingskosten en is bedoeld voor leraren in het primair, voortgezet en beroepsonderwijs (inclusief het hbo).

Lerarenbeurs

De Lerarenbeurs kan aangevraagd worden bij de Informatie Beheer Groep (IB-Groep). In 2008 kan dat in de periode 1 juni t/m 15 juli. Ook in 2009 en daaropvolgende jaren kunnen leraren een beurs aanvragen. Zij hebben dus de tijd om een afgewogen keuze voor een opleiding te maken. Een leraar kan éénmaal in zijn onderwijsloopbaan gebruikmaken van de beurs.

De Lerarenbeurs voor scholing geeft een vergoeding voor les- en collegegeld tot een maximum van 3.500 euro per jaar, voor maximaal drie jaar. Daarnaast vergoedt de beurs kosten van studiemiddelen en reiskosten. De werkgever kan voorts een vergoeding krijgen voor de vervangingskosten bij studieverlof, voor maximaal 20 dagen per jaar.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor een Lerarenbeurs zijn het hebben van een onderwijsbevoegdheid (leraren in primair-, voortgezet- en beroepsonderwijs) of minimaal een bachelor (leraren in het hbo), minimaal één jaar in dienst zijn bij een school die het ministerie van OCW bekostigt en voor minimaal 20% van de betrekkingsomvang belast zijn met lestaken.

Opleidingen

De Lerarenbeurs kan worden aangevraagd voor:

  • Opleidingen waarmee een leraar in het primair-, voortgezet- of beroepsonderwijs een andere onderwijsbevoegdheid kan halen dan hij al heeft. Opleidingen waarmee een leraar in het hbo (met een bachelor) een voor zijn vak relevante hbo- of wo-master kan halen.
  • Opleidingen waarmee een bevoegde leraar in het primair-, voortgezet- of beroepsonderwijs een andere (hogere) graad kan halen, relevant voor zijn vak.
  • Scholing voor extra bekwaamheden of kwalificaties die niet gericht zijn op het halen van een andere onderwijsbevoegdheid of een hogere graad. Hiervoor is een limitatieve lijst opgesteld van opleidingen waaruit de aanvrager kan kiezen.