Kunst, cultuur en media

Minimumnorm van 17,5% eigen inkomsten voor cultuurinstellingen met rijkssubsidie vanaf 2013

Vanaf 2013 geldt een minimumnorm van 17,5% eigen inkomsten voor cultuurinstellingen met rijkssubsidie. In de periode 2013-2016 willen de instellingen daarnaast een eigen inkomstengroei van 4% realiseren. Dit maakte minister Plasterk afgelopen week bekend.

Eigen inkomstennorm voor de cultuurproducerende instellingen in de basisinfrastructuur

De normen staan in het voorstel 'Eigen inkomstennorm voor de cultuurproducerende instellingen in de basisinfrastructuur', dat is opgesteld in overleg met brancheorganisaties uit de cultuursector. De minister neemt het voorstel integraal over. Hij noemde de normen zowel realistisch als ambitieus. Het voorstel sluit aan op het beleid van de minister om ondernemerschap in de cultuursector te stimuleren.

De normen moeten ertoe leiden dat de publieke belangstelling voor cultuur toeneemt en dat culturele instellingen zoals orkesten, dansgezelschappen en musea meer eigen inkomsten verwerven. Ze krijgen daardoor meer financiële armslag om activiteiten uit te voeren. De culturele instellingen willen in de toekomst meer eigen inkomsten verwerven uit bijvoorbeeld kassaopbrengsten en donaties. De prestaties op het gebied van cultureel ondernemerschap wordt in de toekomst meegenomen bij het bepalen van de subsidie.