Transport, verkeer en infrastructuur

Mobiliteitsvouchers beschikbaar voor Midden- en Kleinbedrijf

Met dit besluit wordt het Subsidieprogramma mobiliteitsvouchers dat is gericht op het creëren van bewustzijn bij ondernemingen over de mogelijkheden van mobiliteitsmanagement vastgesteld. De kaderregeling maakt het mogelijk subsidie te geven in de vorm van subsidie (een geldbedrag), een kredietsubsidie of garantiesubsidie. Daarnaast kan op grond van de kaderregeling gekozen worden voor het uitgeven van vouchers die een tegenwaarde in subsidie vertegenwoordigen. 

In het onderhavige subsidieprogramma is gekozen voor het uitgeven van vouchers omdat dit instrument voor de doelgroep te weten kleine en middelgrote ondernemingen (MKB-ondernemingen) weinig administratieve lasten met zich meebrengt en het een instrument is waarmee de MKB-ondernemingen bekend zijn.

Pilotfase

In de periode maart tot september 2009 is een pilot georganiseerd om te bezien of er binnen MKB-ondernemingen inderdaad behoefte is aan een mobiliteitsscan en of de gehanteerde methode (gratis scan en hulp bij implementatie) de juiste is. Uit de pilot is gebleken dat met name MKB-ondernemingen met 25 tot maximaal 250 medewerkers in dienst de kansen die mobiliteitsmanagement voor ze kan bieden, onvoldoende benutten. Dit komt met name doordat de MKB-onderneming onvoldoende zicht heeft op de kansen die mobiliteitsmanagement voor hem kan bieden.

In de in de pilot opgenomen mobiliteitsscan is door een deskundige op het gebied van mobiliteitsmanagement volgens een vast stramien inzichtelijk gemaakt wat de mogelijkheden van mobiliteit zijn binnen een onderneming. Uit deze mobiliteitsscan blijkt wat de mogelijkheden zijn voor de MKB-onderneming om personenvervoer op een andere wijze in te vullen. De hulp bij implementatie bestaat uit de ondersteuning bij het daadwerkelijk invoeren van de gekozen maatregelen. Deze pilot is succesvol geweest. De ervaringen opgedaan in deze pilot zijn meegenomen bij het opstellen van dit subsidieprogramma.

Doelstelling

Het doel van het onderhavige subsidieprogramma is het creëren van bewustzijn bij ondernemingen over de mogelijkheden van mobiliteitsmanagement voor hun onderneming om vervolgens mobiliteitsmaatregelen in te voeren in de onderneming. De nadruk ligt daarbij op het inzichtelijk maken van de mogelijkheden en het toepassen van mobiliteitsmanagement bij ondernemingen. Dit zal een mobiliteitsbewustzijn en gedragsverandering bij de onderneming teweeg kunnen brengen. Onderzocht zal worden of het vervoer van de werknemers beter en effectiever geregeld kan worden.

Vouchers

Voor de uitvoering van dit subsidieprogramma is gekozen voor het systeem van vouchers. Vouchers zijn als het ware tegoedbonnen met een nader te bepalen waarde die bij vooraf bepaalde organisaties kunnen worden ingediend. Het is een document dat verbonden is aan een van tevoren bepaalde activiteit. Met een dergelijk systeem worden twee doelgroepen bereikt. In de eerste plaats de aanvrager en vervolgens de ontvanger van de voucher, in dit geval de MKB-onderneming. In de tweede plaats de organisatie die de activiteiten uitvoert en daarvoor een deel van de te maken kosten vergoed krijgt.

De subsidierelatie ontstaat tussen de minister en de organisatie die de activiteiten uitvoert. De minister kan een subsidie verstrekken als een voucher wordt ingeleverd. Op basis van de voucher zal een bedrag worden uitbetaald. Deze vouchers kunnen tot 1 januari 2012 worden ingediend. In het subsidieprogramma is opgenomen dat MKB-onderneming vouchers kunnen inleveren voor de uitvoering van een mobiliteitsscan (kleine mobiliteitsvoucher) of een implementatieproject (grote mobiliteitsvoucher) bij ondernemingen die adviseren op het gebied van mobiliteitsmanagement. Dit is een branche die nog verder tot ontwikkeling moet komen. Daarom is gekozen voor een systeem dat alleen aangewezen ondernemingen die aan bepaalde criteria voldoen in aanmerking komen. Hiermee wordt zo goed mogelijk de kwaliteit van de uitvoering van de mobiliteitsscan en het implementatieproject gewaarborgd.

Relatie met andere subsidie instrumenten

Een andere maatregel die in het Actieplan is aangekondigd is een maatregel betreffende is het stimuleren van vernieuwingen en verbeteringen in het huidige aanbod van het voor- en natransport, aansluitend op het reizen per trein, die het comfort en gemak en de beschikbaarheid en betrouwbaarheid voor reizigers vergroten. Dit is het Subsidieprogramma Innovatief reizen voor en naar het station.

Op het gebied van mobiliteitsmanagement is overigens nog een stimuleringsmaatregel vastgesteld. Dit is het Subsidieprogramma innovatief mobiliteitsmanagement, dat zich richt op innovatieve toepassingen en diensten. Het gaat dan over het brede begrip mobiliteitsmanagement, het vergroten van de keuzes die een reiziger heeft, waaronder ook vervoer per trein. Ook bij deze maatregel is de Taskforce Mobiliteitsmangement betrokken en ligt de nadruk op voorzieningen voor werkgevers en werknemers om hun mobiliteit anders te organiseren. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen op het gebied van transport en mobiliteit