Kunst, cultuur en media

Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ handhaaft besluit subsidiestop De Theatercompagnie

Gisteren heeft toneelgezelschap De Theatercompagnie te horen gekregen dat het bestuur van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ het besluit handhaaft om de subsidie te beëindigen. Daarmee volgt het bestuur het advies op van de onafhankelijke Bezwaaradviescommissie, die het bezwaar van De Theatercompagnie onlangs ongegrond verklaarde.

Eerdere afwijzing

Eerder al wees de rechter een verzoek van De Theatercompagnie af om de werking van het besluit op te schorten. In oktober jl. maakten 52 van de 290 instellingen formeel bezwaar tegen de beslissing van het fonds binnen de vierjarige subsidieregeling. Uiteindelijk zijn 44 bezwaren inhoudelijk in behandeling genomen, 26 zijn er intussen afgehandeld. In geen enkel geval adviseerde de commissie om besluiten te herroepen.

Tussenstand

Op dit moment, drie maanden na de start van de bezwaarprocedure, is de tussenstand:

  • de bezwaren van 25 instellingen zijn ongegrond verklaard en de besluiten gehandhaafd;
  • het bezwaar van 1 instelling is deels gegrond verklaard, zonder dat het besluit behoefde te worden veranderd;
  • het bezwaar van 1 instelling is deels gegrond verklaard en moest opnieuw voorgelegd aan de commissie Dans, waarna een definitief advies volgt van de Bezwaaradviescommissie;
  • van de bezwaren van 11 instellingen (w.o. het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en het Asko|Schönberg) zijn de hoorzittingen achter de rug en worden binnenkort de adviezen verwacht;
  • van de bezwaren van 5 instellingen vinden binnenkort de hoorzittingen plaats;
  • met 1 instelling, het Nederlands Kamerkoor, vindt zoals in het besluit van vorig jaar was voorzien, overleg plaats over de uitvoeringsmogelijkheden van dit besluit. Dit in verband met de speciale arbeidsrechtelijke status van de stichting. Bij een positief resultaat van dit overleg leidt dit tot intrekking van het ingediende bezwaar.

Bezwaarschriften

"Tot dusverre hoeven we ons niet te schamen voor het resultaat", stelt George Lawson, directeur en voorzitter Raad van Bestuur van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+. "Maar het is nog te vroeg om de balans op te maken, want een groot aantal zaken is nog in behandeling. Bovendien staat voor de instellingen hierna nog de gang naar de rechter open, waarvan een aantal zeker gebruik zal gaan maken."

De bezwaarschriften worden behandeld door een onafhankelijke Bezwaaradviescommissie onder voorzitterschap van jurist Kees van Alderwegen. Tijdens hoorzittingen krijgen de instellingen de gelegenheid toe te lichten waarom ze het niet eens zijn met het besluit. Dat kan gaan over de procedure en mogelijke fouten die het fonds daarin heeft gemaakt. Maar ook of het fonds het besluit voldoende heeft onderbouwd en de criteria van de regeling juist heeft toegepast.