Kunst, cultuur en media

Nederlands Fonds voor Podiumkunsten kiest voor kwaliteit en minder versnippering

Met de toekenning van ruim 7,8 miljoen euro voor 43 tweejarige projectsubsidies geeft het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ een impuls aan eigentijdse ontwikkelingen in de top van de Nederlandse podiumkunsten. Het fonds kiest daarbij voor kwaliteit en minder (versnippering door) eenmalige initiatieven.

Projectenbudget

Veelbelovende en gevestigde kunstenaars worden door het fonds in staat gesteld om gedurende twee jaar een aantal samenhangende projecten te maken. Dat zorgt voor grotere herkenbaarheid en meer mogelijkheden om de band met het publiek te versterken. Bij deze subsidie staat niet de instelling centraal, maar de kwaliteit en de onderlinge samenhang van de aangevraagde projecten.

De tijdelijkheid van twee jaar biedt voldoende continuïteit zodat middelen en menskracht efficiënt wordt besteed, maar ook flexibiliteit om aanstormende talenten en bijzondere projecten op te kunnen vangen.

Het Fonds heeft een substantieel deel van het projectenbudget beschikbaar gesteld voor tweejarige projectsubsidies. Dit is voor het Fonds een manier om de versnippering tegen te gaan, zoals ook door de podiumkunstensector wordt gewenst.

Het projectsubsidiebudget wordt als gevolg onder substantieel minder initiatieven verdeeld.

Kwaliteit

Om dit te realiseren, is opnieuw streng getoetst op het belangrijkste criterium: kwaliteit. Daarnaast wogen ook niet-artistieke criteria: het Fonds vindt het belangrijk dat er een goede verbinding bestaat tussen scheppen, produceren, programmeren en het publiek.

,,We zetten de ingezette koers voort", zegt George Lawson, directeur van het Fonds. ,,Het gaat in de eerste plaats om het beter toerusten van een beperkter aantal kunstenaars." Uit de aanvragen is gebleken dat verschillende makers zich goed weten te positioneren en zich publieksgericht opstellen.

Vooral bij muziek en dans wordt geëxperimenteerd met nieuwe werkwijzen voor de afzet van concerten en voorstellingen. Bijvoorbeeld door het DoelenEnsemble en choreografe Ann van den Broek. Bij theater zijn er ook veelbelovende initiatieven zoals Dries Verhoeven en De Warme Winkel. Het Fonds constateert in zijn algemeenheid dat er veel belangstelling was voor de projectsubsidies tweejarig.

Gehonoreerde aanvragen

In totaal ontving het Fonds begin dit jaar 103 aanvragen van makers. Er werd voor ruim 21 miljoen euro aangevraagd en voor ruim 7,8 miljoen euro toegekend. 60 procent van de projecten werd niet gehonoreerd. Bij alle disciplines vroeg een fors aantal instellingen opnieuw subsidie aan die een jaar geleden voor de regeling Vierjarige subsidies waren afgewezen. Dit was niet onverwacht omdat eisen aan lange termijnvisie en organisatorisch apparaat anders zijn dan bij de instellingen die vierjarige subsidie ontvangen.

En omdat het Fonds zelf bij een groot aantal afwijzingen, met name bij dans, nadrukkelijk had aangegeven dat projectsubsidie een geschiktere ondersteuning zou vormen dan structurele instellingsubsidie.