Kunst, cultuur en media

Nieuw mediafonds in Friesland

Journalisten en mediabedrijven in Friesland kunnen dit voorjaar aanvragen indienen bij een nieuw fonds. Friesland is de eerste provincie met een eigen mediafonds. Er is dit jaar 100.000 euro beschikbaar voor vernieuwing van de media en voor journalistiek onderzoek. De doelstelling van het fonds is het leveren van een bijdrage aan vernieuwing van de persbedrijfstak en journalistieke verdieping in Friesland.

Toepassing

Er kan subsidie worden aangevraagd voor activiteiten:

  • die betrekking hebben op onderzoek naar of ontwikkeling van de vernieuwing van de journalistiek en vernieuwing en de versteviging van de band tussen (kennis)journalistiek en de samenleving;
  • die betrekking hebben op journalistiek onderzoek naar maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de kwaliteit van de leefomgeving, regionale (ken- nis)economie, meertaligheid en Fries, cultuur, duurzaamheid of infrastructuur. 

Met het Fries Mediafonds willen Gedeputeerde Staten de kwaliteit en de diversiteit van de media in Fryslân stimuleren. Goed functionerende media zijn van belang om de overheid scherp te houden, inwoners te informeren en om voor binding in een regio te zorgen.

Innovatieve projecten

Door de opkomst van internet en sociale media staan klassieke verdienmodellen onder druk. Het Mediafonds kan meehelpen om nieuwe wegen in te slaan, zowel wat betreft nieuwe technieken als wat betreft samenwerking. Voor innovatieve projecten is 70.000 euro beschikbaar.

Onderzoeksjournalistiek

Voor onderzoeksjournalistiek ligt 30.000 euro klaar. In aanmerking hiervoor komen onderzoeksvoorstellen die de kennis over de Friese samenleving vergroten. Onderwerpen kunnen liggen op het terrein van de kwaliteit van de leefomgeving, regionale (kennis)economie, meertaligheid en Fries, cultuur, duurzaamheid of infrastructuur.
 
Er komt een onafhankelijke commissie die GS adviseert welke aanvragen voor een bijdrage in aanmerking komen. Het publiceren en openstellen van de regeling kan zodra Provinciale Staten ermee hebben ingestemd. Het Mediafonds is geagendeerd voor de statenvergadering van 27 februari.

Regio

Het fonds is gericht op initiatieven die een zo groot mogelijk publiek in Fryslân bereiken. Ook voor zowel 2014 als 2015 is 100.000 euro beschikbaar.

Meer informatie

Fries Mediafonds

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden