Natuur, milieu en energie

Nieuwe garantieregeling boren naar aardwarmte in kader tijdelijke energieregeling markt en innovatie

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft samen met minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de Staatscourant van 30 oktober een tijdelijke garantieregeling gepubliceerd voor het boren naar aardwarmte. Met het programma Risico’s dekken voor aardwarmte wordt de winning van aardwarmte in Nederland gestimuleerd. Het doel van deze regeling is het afdekken van het geologisch risico dat het boren van de twee putten voor de toepassing van aardwarmte, niet succesvol is.

Doel van de regeling

Het doel van deze regeling is het afdekken van het geologisch risico dat het boren van de twee putten voor de toepassing van aardwarmte, niet succesvol is. Het gaat om het risico dat de volgens het plan aangeboorde aardlaag minder warm water productie oplevert en/of water van lagere temperatuur oplevert dan op basis van een gedegen geologisch vooronderzoek verwacht werd. Het ontbreken van een verzekering is momenteel het belangrijkste knelpunt voor de toepassing van aardwarmte. Door dit risico af te dekken wordt de toepassing van aardwarmte gestimuleerd. Toepassen van aardwarmte betekent toepassen van duurzame energie, besparen van fossiele energie en reduceren van CO2-emissie.

De subsidieregeling dekt het risico dat een boring niet in een goede watervoerende laag uitkomt, waardoor het vermogen dat bij vooraf verwacht werd, niet behaald wordt. In dat geval wordt voor een deel van de gemaakte kosten een subsidie uitgekeerd, gerelateerd naar de mate waarin de aardwarmteboring geslaagd is. Gestart wordt met een pilot.

Op basis van de ervaring met deze regeling en ontwikkelingen bij verzekeraars, zal worden bekeken hoe dit risico ook op termijn het beste kan worden verzekerd. Beoogd wordt dat marktpartijen het risico op termijn (langzaam) gaan afdekken. Naar verwachting zal in 2011 een nieuwe indieningstermijn starten, omdat er dan nog geen ervaring beschikbaar is van de eindresultaten van de pilot-regeling.

Voorwaarden

  • De afweging of subsidie wordt toegezegd zal worden gemaakt op basis van grondig onderzoek van de ondergrond ter plaatse.
  • Voor een goede doorontwikkeling van aardwarmte zijn geslaagde boringen essentieel. De regeling stelt daarom als voorwaarde dat de kans op een succesvolle boring tenminste 90% is.
  • Voor deelname aan de regeling wordt een premie van 7% gevraagd. Deze premie dient om de uitgaven en inkomsten vanuit de regeling in balans te houden. Daarnaast zorgt een premie ervoor dat alleen serieuze aanvragen worden ingediend.
  • Nadat de subsidie is verleend heeft de aanvrager een half jaar om te starten met de booractiviteiten. De boring dient binnen een jaar na de start te zijn voltooid.
  • Het delen van/beschikbaar stellen van kennis uit opgedane ervaring is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van aardwarmte. Daarom zal openbaarheid van het geologisch onderzoek en de puttesten worden gevraagd op het moment dat de daadwerkelijke winning start.

Dekking

  • De regeling staat open voor een aardwarmte doublet (een boring voor de productie- en injectieput).
  • De regeling gaat uit van een eigen risico van de ondernemer van 15% en keert dus maximaal 85% uit van de subsidiabele kosten, in het geval van volledige misboring. Bij deels mislukte boringen wordt deels uitgekeerd.
  • De subsidie bedraagt maximaal € 5.950.000 per aanvraag.

Subsidieaanvragen

Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 1 mei 2010. In totaal is voor de eerste openstelling 35,7 miljoen euro beschikbaar. Het beschikbare bedrag wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst.