Arbeid en werkgelegenheid

Nieuwe subsidie voor in dienst nemen personeel in Amsterdam

Ben je als ondernemer actief in de gemeente Amsterdam en op zoek naar personeel. Vanaf januari is er in de gemeente Amsterdam een nieuwe pilot subsidie beschikbaar. Als werkgever krijg je hiervoor twee jaar de helft van de loonkosten gesubsidieerd in de hoop dat je als werkgever de betreffende persoon in dienst neemt. 

Pilot

Voor de Pilot Perspectiefbanen is in 2015 4,3 miljoen euro beschikbaar. De gemeente Amsterdam start in januari 2015 met de pilot Perspectiefbanen. Het college trekt hier € 4,3 miljoen voor uit.

De groep werkzoekenden die de gemeente met deze pilot wil bereiken, bestaat uit Amsterdammers die zonder hulp niet zomaar een baan vinden. Dit komt meestal door gebrek aan de juiste opleiding, passende werkervaring of doordat zij een tijd uit het arbeidsproces zijn.

Het nieuwe college heeft de Perspectiefbanen aangekondigd in het Coalitieakkoord. Hierin is afgesproken dat werk moet lonen en dat armoede moet worden tegengegaan. Perspectiefbanen zorgen voor beiden. De invoering van Perspectiefbanen is een ingrijpende aanpassing van de mogelijkheden die de gemeente heeft om mensen aan het werk te helpen.

Perspectiefbanen

In Perspectiefbanen werken mensen voor minimaal het minimumloon, terwijl ze anders nog een bijstandsuitkering zouden ontvangen. De werkgever krijgt een loonkostensubsidie voor deze plekken.

De Perspectiefbaan is tijdelijk: Amsterdammers kunnen maximaal twee jaar van een Perspectiefbaan gebruik maken, inclusief een leerstage van maximaal een half jaar ter voorbereiding. Doelstelling is dat ze daarna zoveel mogelijk uitstromen naar betaald werk zonder subsidie, bij voorkeur bij de werkgever waar ze de Perspectiefbaan hadden.

Aangezien de kosten voor een uitkering hoger zijn dan de loonkostensubsidie die de gemeente betaalt voor een Perspectiefbaan wordt er per saldo geld bespaart door de gemeente. Arjan Vliegenthart (wethouder Werk, Inkomen en Participatie): “Het mooie van een Perspectiefbaan is dat Amsterdammers die een tijd niet gewerkt hebben weer mee kunnen doen en zicht krijgen op betaald werk.” Tegelijkertijd met de introductie van de Perspectiefbanen wil het college de zogeheten participatieplaatsen afbouwen. Op participatieplaatsen werken Amsterdammers soms langdurig met behoud van uitkering.

Met de invoering van Perspectiefbanen werkt een deelnemer al snel voor een echte werkgever en voor een normaal loon. De pilot Perspectiefbanen zal begin 2016 worden geëvalueerd. Het voorstel voor deze pilot wordt geagendeerd voor de raadscommissie Werk en Economie van 7 januari.

Perspectiefbanen

Pilot Perspectiefbanen

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden