Sport recreatie en evenementen

Officiële aftrap voor Jeugdsportfonds Noord-Holland

Kinderen met minder draagkrachtige ouders de kans bieden om te sporten. Dat is het doel van het Jeugdsportfonds Noord-Holland. Op woensdag 18 februari gaf Louis van Gaal er de officiële aftrap voor. De provincie Noord-Holland maakt het Jeugdsportfonds Noord-Holland mede mogelijk.

Doelstelling fonds

AZ-trainer Louis van Gaal steunt de doelstelling van het fonds: “Kansarme kinderen moeten ook de mogelijkheid krijgen om lid te worden van een sportvereniging en sport in verenigingsverband is een mooi middel om te integreren in de Nederlandse cultuur’’.

Van Gaal deed de aftrap samen met gedeputeerde Sascha Baggerman, die het belang van het provinciale fonds benadrukt: “Het motto van het Jeugdsportfonds is dat alle kinderen moeten kunnen sporten, dit geldt ook voor alle kinderen in Noord-Holland ongeacht hun achtergrond of afkomst.”

Jeugdsportfonds Nederland

Het Jeugdsportfonds Noord-Holland valt onder het Jeugdsportfonds Nederland, evenals de bestaande fondsen in Noord-Holland, te weten: Amsterdam, Aalsmeer, Den Helder, Haarlem, West-Friesland en Zaanstreek. Alle overige gemeenten uit de provincie die volgens de Jeugdsportfondsformule willen werken, kunnen zich direct bij het Jeugdsportfonds Noord-Holland aansluiten.

Het Jeugdsportfonds werkt in het hele land op dezelfde manier. Een belangrijk aspect is dat aanmelding van een kind moet geschieden door intermediairs. Dit zijn personen die professioneel betrokken zijn bij de opvoeding, begeleiding of scholing. Voorbeelden van intermediairs zijn: leerkrachten, schoolartsen en hulpverleners.

Het Jeugdsportfonds keert geen geld uit aan de kinderen of ouder(s), maar maakt dit rechtstreeks over aan de sportvereniging. Naast het Jeugdsportfonds Noord-Holland is er de uitvoeringsregeling Jeugdsportfonds die door de provincie Noord-Holland is opgesteld. Deze regeling maakt het voor alle Noord-Hollandse gemeenten die volgens de Jeugdsportfondsformule willen werken mogelijk om een verdubbelingsimpuls aan te vragen bij de provincie Noord-Holland.

Binnen het provinciale fonds is daarnaast specifieke aandacht voor twee bijzondere doelgroepen, namelijk kinderen met een beperking en jeugdige sporttalenten.