Maatschappij en samenleving

Ontvangen van subsidies mag afhankelijk worden gemaakt van de inkomens van bestuurders

Ontvangen van subsidies mag afhankelijk worden gemaakt van de inkomens van bestuurders. Een veelgehoorde klacht van donateurs en burgers: waarom ontvangt een instelling een substantieel bedrag aan subsidies, terwijl de bestuurders van de subsidie vragende organisatie een buitensporig hoog salaris ontvangen.

Voorwaarden stellen aan de inkomens van bestuurders

Volgens een brief die minister Ronald Plasterk deze week aan de tweede kamer heeft verzonden mogen lagere overheden als gemeenten en provincies voortaan voorwaarden stellen aan de inkomens van bestuurders van instellingen die wel subsidie ontvangen.

Aanleiding voor deze brief is een uitspraak van de Raad van State., die stelde dat een gemeente niet mocht korten op de subsidie omdat ze de topinkomens te hoog vond.
Volgens Plasterk mag dit wel als het vooraf gebeurt.

Modellen om topinkomens bij de toekenning van subsidies aan te pakken

Plasterk wil stimuleren dat lagere overheden goed opletten of gesubsidieerde instellingen hun functionarissen niet te veel betalen.
De minister is bereid samen met gemeenten en provincies modellen te maken die ze kunnen gebruiken om de topinkomens bij de toekenning van subsidies aan te pakken.

Meer informatie

Dossier