Maatschappij en samenleving

Oranje Fonds Groeiprogramma voor sociaal ondernemerschap

Sociale initiatieven boeken vaak prachtige resultaten op lokaal niveau. Ondanks goede wil en voldoende belangstelling, ontbreekt het velen aan middelen om dit succes een landelijk vervolg te geven.

Oranje Fonds Groeiprogramma

Het Oranje Fonds heeft, in samenwerking met McKinsey & Company, hiervoor een succesvol training- en coachingtraject ontwikkeld: het Oranje Fonds Groeiprogramma. Dit training- en coachingtraject, onder de naam Oranje Fonds Groeiprogramma, biedt naast kennis ook financiële ondersteuning van maximaal 50.000 euro per jaar.

Het samenbrengen van ambities en vaardigheden van succesvolle sociale ondernemers met kennis en ervaring uit het bedrijfsleven blijkt zeer succesvol. Zo maakte vorig jaar tweederde van de deelnemers een substantiële groei door. Bij de selectie voor dit jaar werd duidelijk dat ons land vele sociale ondernemers telt.

Of het nu gaat om een weekendacademie voor vmbo-jongeren, een initiatief waar openbaar groen wordt in gezet voor ontmoeting in de buurt of een nieuwe vorm van flexibel vrijwilligerswerk voor young professionals. 'Vanuit hun eigen kracht starten zij een sociaal initiatief en dat slaat vaak snel aan. Maar om daarna de omslag te maken van een vrijwilligersorganisatie naar een duurzame, meer professionele, organisatie, daar zijn nog wel enkele slagen te maken. Dat is ook waar het Oranje Fonds hen graag in ondersteunt', aldus Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds.

Sociale initiatieven

Jaarlijks investeert het Oranje Fonds 22 miljoen euro in sociale initiatieven die de betrokkenheid in de samenleving bevorderen. Met het Groeiprogramma versterkt het Oranje Fonds sociaal ondernemerschap en levert daarmee een structurele, duurzame bijdrage aan een grotere sociale cohesie in Nederland. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.