Innovatie en technologie

Ruim 5,5 miljoen euro subsidie voor innovatief basisonderwijs

430 basisscholen ontvangen vanaf april een subsidie in het kader van het Programma Verbreding Techniek Basisonderwijs (VTB). Deze scholen krijgen subsidies om techniek een vaste plek te geven in het onderwijsprogramma. Zij vormen de kopgroep van totaal 2500 scholen die de komende jaren aan de slag gaan met VTB. De scholen krijgen ondersteuning van 20 Regionale Steunpunten en het landelijk Programmabureau VTB.

Doelstelling subsidie

Doel van het Programma is om in zes jaar een situatie te creëren waarin basisscholen en PABOs, educatieve infrastructuur, uitgevers en andere partijen invulling geven aan techniek op de basisschool. Hierdoor wordt invulling gegeven aan de vraag van bedrijven, overheid en wetenschap talenten te ontwikkelen voor bèta en techniek in Nederland.

In totaal hebben zich een maand geleden 860 scholen aangemeld. Deze scholen willen ervoor zorgen dat leerlingen een positieve kijk op techniek krijgen en zien in VTB een kans om inhoud te geven aan een moderne manier van leren. De scholen zijn ook zelf bereid te investeren in tijd en geld. Het Programma VTB zorgt er ook voor dat de scholen gebruik kunnen maken van een overzichtelijk lesaanbod.

Professionele ondersteuning wordt aangeboden door Regionale Steunpunten. Er worden cursussen ontwikkeld om leerkrachten en PABO-studenten vertrouwd te maken met techniek in het basisonderwijs. Techniek is geen apart vak, maar kan in alle vakken zorgen voor het leren van de praktijk en het leren in projecten.

De scholen die nu starten scoren het beste op de vragenlijst waaruit blijkt hoe ver men is met de implementatie van techniek op school. De Regionale Steunpunten hebben tal van activiteiten gepland om de techniek innovatie op de scholen te versnellen. De steunpunten die zich hebben aangemeld zijn samenwerkingsverbanden van onder andere PABOs, onderwijsbegeleidingsdiensten, technocentra en het regionaal bedrijfsleven.

Deltaplan Bèta Techniek

Het Programma VTB wordt uitgevoerd door een landelijk bureau, dat werkt in opdracht van het Platform Bèta Techniek. Het Platform geeft uitvoering aan het kabinetsbeleid zoals omschreven is in het Deltaplan Bèta/techniek.