Ondernemen en investeren

Subsidie voor de binnenvaart

Er is een nieuwe tijdelijke subsidie voor de binnenvaart van kracht geworden: de Tijdelijke subsidieregeling Inland AIS-apparaten binnenvaart.

De subsidie beoogt subsidie te verstrekken voor de installatie van AIS-transponders op binnenschepen. De aanvraag voor subsidie kan zowel door natuurlijke als rechtspersonen worden gedaan.

Door wie kan subsidie worden aangevraagd

Subsidie kan worden aangevraagd voor een binnenschip dat in Nederland staat geregistreerd of in een ander EU-land. Omdat gelijktijdig in de Bondsrepubliek Duitsland een vergelijkbare subsidieregeling van kracht wordt, zijn binnenschepen die in Duitsland staan geregistreerd van deze regeling uitgesloten. Om deze reden zullen in Nederland geregistreerde schepen in de Duitse regeling worden uitgezonderd.

Om ‘transponder-toerisme’ te voorkomen wordt bij de inbouw van een AIS-transponder op (andere) niet-Nederlandse schepen verlangd dat het binnenschip in de afgelopen drie jaar ten minste drie maal gebruik heeft gemaakt van de Nederlandse binnenwateren. Ook dient in dat geval te worden verklaard dat men geen gebruik zal maken van de Duitse subsidieregeling, die ook voor deze binnenschepen openstaat.

Hoogte subsidie en subsidie-plafond

Op grond van deze regeling kan ten hoogte subsidie worden verstrekt voor een bedrag van € 2100,–. Dit zal betekenen dat een aanvrager naar verwachting per binnenschip een eigen bijdrage zal hebben van ongeveer € 500,–. Op grond van de Duitse regeling gelden dezelfde bedragen. Voor schepen die in Oostenrijk voor de vaart op de Donau een AIS-transponder gebruiken geldt dat na een bruikleenperiode van 3 jaar de AIS-transponder voor € 500,– in eigendom kan worden verkregen. Ten behoeve van deze subsidieregeling wordt door Nederland 13 miljoen euro beschikbaar gesteld; vanuit de Europese Unie is een bijdrage van 3,95 miljoen euro toegezegd. Rekening houdend met de uitvoeringskosten voor deze regeling wordt een subsidieplafond wordt vastgesteld van €14.700.000.