Natuur, milieu en energie

Subsidie duurzame energie ook in 2010

Ook voor 2010 is er weer subsidie voor productie van duurzame energie. In totaal gaat het om meer dan 1500 megawatt aan projecten, inclusief wind op zee.

Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE)

In de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE) 2010 worden alle categorieën duurzame energie-opwekking gesubsidieerd die ook in 2009 al voor subsidie in aanmerking kwamen. Wel is er sprake van een uitbreiding van de categorie wind op land voor grote molens. Ook komt er een tender Subsidie voor windenergie op zee.

Subsidie voor windenergie op zee

Voor wind op zee, waar tot nu toe deze kabinetsperiode nog geen subsidie beschikbaar is gesteld, zal binnenkort een tenderregeling worden opengesteld: Subsidie voor windenergie op zee. Bij de berekening van de subsidies is gekeken naar de gemiddelde kostprijs van de verschillende opties voor duurzame energie.

De subsidie vult de opbrengst uit de verkoop van energie gedurende de levensduur van de installatie aan, zodat de onrendabele top wordt gesubsidieerd. De subsidie varieert dus jaarlijks met de ontwikkeling van de energieprijs.