Natuur, milieu en energie

Subsidie voor project duurzame energie

De provincie Zuid-Holland heeft de gemeente Zoetermeer een milieusubsidie toegekend voor het woningproject De Groene Kreek. De provincie heeft de subsidie toegekend omdat zij van mening is dat de Groene Kreek 'een duurzame, herkenbare opzet kent en extra bijdrage levert aan de kwaliteit van de leefbaarheid van Zuid-Holland'. Deze subsidie bedraagt maximaal 260.000 euro.

Subsidie Demonstratie- en voorbeeldproject zonne-energie

Bij de subsidie aanvraag heeft de gemeente aangegeven dat er sprake is van een demonstratie- en voorbeeldproject, waarin gebruik gemaakt wordt van een bijzondere vorm van zonne-energie voor electriciteitsopwekking, thermische zonne-energie voor ruimteverwarming en warm tapwater, warmteopslag, warmtepompen en van windturbines die geschikt zijn voor de gebouwde omgeving.

Tevens is er sprake van een innovatief project, waarin het aantal van 45 woningen een schaalsprong betekent in de toepassing van het nul-energie concept.

Energie Award

Vorig jaar december won de gemeente Zoetermeer al een Energy Award voor dit project in de categorie 'De regisseur'. De jury is van mening dat Zoetermeer een echte regisseursrol heeft vervuld en motiveert dit als volgt: 'de gemeente Zoetermeer heeft relevante partijen enthousiast gemaakt, een samenbindende rol vervuld en de uitgangspunten scherp bewaakt.

Het proces is goed gedocumenteerd en de ervaringen zullen worden gebruikt voor veel vervolgprojecten in Zoetermeer'.

Energiezuinige woningen

De Groene Kreek is een ontwikkeling van Bouwfonds. Het project bevindt zich in deelplan 2 van Oosterheem en komt vlakbij het toekomstige centrum van de wijk te liggen. De Groene Kreek bestaat uit 45 nul-energiewoningen (geschakelde eengezinswoningen) en 20 energiezuinige woningen (watervilla's). De toekomstige bewoners hebben via een kopersvereniging een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp van zowel de woningen als de woonomgeving. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen energie en milieu