Natuur, milieu en energie

Subsidie duurzame recreatie via SBIR programma

Er is 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor innovatieve ondernemers die goede ideeën hebben om recreatie in het landschap winstgevend te houden in de toekomst. Voor deze oproep maakt LNV gebruik van het SBIR–programma.

Subsidie voor producten en diensten die rekening houdt met mens, natuur en landschap

Het programma biedt kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe kennis om te zetten in commerciële toepassingen. Verburg daagt ondernemers uit om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen die duurzaam zijn en daarbij rekening houdt met mens, natuur en landschap. Dit kan de omschakeling versnellen naar een duurzame en ook in de toekomst winstgevende recreatiesector in Nederland.

De meeste Nederlanders recreëren op het platteland. Recreatieondernemers en agrariërs maken dit mede mogelijk. Denk aan het aanbieden van horeca, logies, het verkopen van streekproducten, het runnen van een camping of het openstellen van boerenland om over te wandelen. Het natuurgebied of het nationale landschap in de buurt is daarbij vaak het visitekaartje waar de recreant naar toe komt.

LNV ondersteunt de innovatie van de recreatiesector bij het ontwikkelen van duurzame combinaties van recreatiesector, regio en ruimtegebruik. De minister noemt dat ‘landschappelijk verantwoord ondernemen’. Deze regeling is aangekondigd in de Tweede Kamer brief "Genieten van buiten "en de Agenda Landschap.

Drie fasen

SBIR gaat uit van drie fasen: onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek- en ontwikkeling en commercialisering. De overheid financiert de eerste twee fases. De minister stelt in totaal een budget van 1 miljoen euro beschikbaar voor haalbaarheidsonderzoeken en de daaruit volgende onderzoek- en ontwikkeltrajecten. De bedrijven met de beste voorstellen krijgen een opdracht van de overheid een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. De beste haalbaarheidsonderzoeken krijgen een opdracht voor een onderzoek- en ontwikkeltraject.