Innovatie en technologie

Subsidie innovatieve klimaatideeën

Op de tweede dag van de Innovatie-estafette in Valkenburg is namens staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat bekend gemaakt dat zij 8 miljoen euro beschikbaar stelt voor de tender Klimaatadaptatie. De Innovatie-estafette is hét podium waarop bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden gezamenlijk innovatieve doorbraken demonstreren en nieuwe projecten starten op het gebied van water, transport en mobiliteit. De Innovatie-estafette laat zien hoe belangrijk innovaties zijn voor een welvarende en duurzame toekomst van Nederland.

Tender Klimaatadaptatie

nitiatiefnemers die innovatieve ideeën hebben hoe om te gaan met de effecten van klimaatverandering op onze waterhuishouding kunnen zich op de tender Klimaatadaptatie inschrijven. De beste ideeën op het gebied van bijvoorbeeld woningbouw, landbouw of het ontwikkelen van produkten die de waterkwaliteit minder belasten kunnen met het beschikbare geld gerealiseerd worden.

‘’ Juist nú moeten we in Nederland tijd, kennis en geld durven investeren in innovaties zoals deze. Het is een tender die creativiteit en lef de ruimte geeft’’, aldus Huizinga. Een initiatief dat zich op de tender kan inschrijven is bijvoorbeeld het plan om flexibeler om te gaan met de beschikbare hoeveelheid zoetwater. Dat kan door een gewas te ontwikkelen dat zout in plaats van zoet water gebruikt.

De Innovatie-estafette

De Innovatie-estafette vindt plaats op voormalig Vliegkamp Valkenburg. Er wordt in verschillende debatten gesproken over de internationale innovatiekracht van water, over de duurzame bereikbaarheid van de Randstad, er zijn workshops over bijvoorbeeld ondergronds bouwen, de Klimaatdijk en gratis openbaar vervoer. Er worden convenanten afgesloten over de aanpak van belangrijke nieuwe ontwikkelingen in water, transport en mobiliteit. Op de innovatiemarkt zijn 120 demonstraties te zien van innovatieve producten.

Voorbeelden hiervan zijn innovatieve manieren om waterkeringen te versterken en verhogen (project Inside), nieuwe inspectietechnieken (project Digidijk) en de IJkdijk. Ook is te zien hoe duurzame energie gewonnen kan worden uit ons watersysteem door gebruik te maken van de overgang tussen zout en zoet water (Blue energy). Op de markt is ook ruimschoots aandacht voor ‘serious gaming’, zo zijn er spellen te zien waarmee crisissituaties zoals overstromingen en droogte geoefend kunnen worden.

Op de Innovatie-estafette is ook een driedelige publicatie over de innovatie-uitdagingen op het gebied van water en delta’s voor de toekomst gepresenteerd. Hierin komen naast de staatssecretaris verschillende mensen zoals Liesbeth van der Pol ( (rijksbouwmeester), Josee van Eijndhoven (hoogleraar duurzaamheidsmanagement), Hermijn Wijffels (hoogleraar duurzaamheid) en Cees Veerman (voormalig voorzitter Deltacommissie) aan het woord over de toekomst van waterbeheer en het belang van innovaties.

‘’Niet langer vechten tegen het water, maar leven met het water’’, zo beschrijft Huizinga de toekomst in de trilogie. Alle bezoekers van de ‘Innovatie-estafette 2009’ kunnen dit evenement op een volledig ‘groene’ manier bereiken. Eerst met de trein naar NS-station Leiden CS en vanaf daar rijden elektrische bussen naar vliegkamp Valkenburg, waar de Innovatie-estafette plaatsvindt. Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld om met andere duurzame voertuigen te reizen, zoals een elektrische Tuk Tuk, een hybride Lotus, een Mitsubishi Miev of een hybride scooter.

De Innovatie-estafette 2009 is een initiatief van De Club van Maarssen. De Club van Maarssen stimuleert innovatie in water, transport en mobiliteit. Na twee eerdere evenementen in 2005 en 2007 – ook bekend als De Dag van Maarssen – volgt nu in 2009 de Innovatie-estafette.