Onderwijs

Subsidie kosten visuele gehandicap in het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs

Met de Regeling visueel gehandicapte leerlingen WVO en deelnemers WEB 2010–2012 wordt de aanvullende bekostiging voor leerlingen met een visuele handicap in het voortgezet onderwijs en deelnemers met een visuele handicap in het beroepsonderwijs geregeld. Deze aanvullende bekostiging wordt beschikbaar gesteld als aanvulling op de lumpsumbekostiging aan de scholen en instellingen. De regeling geldt voor de komende 3 kalenderjaren. Qua inhoud is de regeling hetzelfde als in de voorgaande jaren.

Administratieve lasten voor scholen, instellingen en burgers

Met de uitvoering van deze regeling zijn administratieve lasten gemoeid. Voor scholen voor voortgezet onderwijs worden deze lasten geschat op € 18.000 (200 aanvraagformulieren × 2 uur tijdsbeslag × € 45,– = € 8.000,–).

Voor de instellingen voor beroepsonderwijs worden de lasten geschat op € 4.500,– (50 aanvraagformulieren × 2 uur tijdsbeslag × € 45,- = € 4.500,–).

In de berekening van de administratieve lasten zijn de lasten die voortvloeien uit de informatieplicht die scholen en instellingen hebben als de staatssecretaris daarom verzoekt, niet opgenomen. Reden hiervoor is dat van deze mogelijkheid alleen gebruik wordt gemaakt bij speciale omstandigheden en dat hierdoor de kans dat zich op dit punt administratieve lasten voordoen, klein is.

Voor beide sectoren betekent dit dat met deze regeling een lastenverlichting is gemoeid ten opzichte van de voorgaande jaren. Achtergrond hiervan is dat het invullen van een meldingsformulier zal worden gedigitaliseerd waardoor er minder tijd nodig zal zijn om een meldingsformulier in te vullen en op te sturen aan CFI. Voor burgers, i.c. voor ouders van leerlingen of deelnemers met een visuele beperking, zijn er administratieve lasten als het gaat om het verkrijgen van een medische verklaring omtrent de slechtziendheid of blindheid. Hierdoor zijn de administratieve lasten voor ouders 544 uur. De berekeningen van de administratieve lasten voor scholen, instellingen en burgers zijn aan Actal voorgelegd.

Subsidieaanvraag

In tegenstelling tot het voortgezet onderwijs kent de BVE-sector naast voltijdopleidingen ook opleidingen in deeltijd. Hiermee is rekening gehouden in de vaststelling van de hoogte van de aanvullende bekostiging. Het bedrag voor deelnemers met een visuele handicap die een deeltijdopleiding volgen, bedraagt 2/3e deel van het bedrag voor een deelnemer met een visuele handicap die een voltijdopleiding volgt.

Termijn indienen subsidieaanvraag

Het bevoegd van de school of de instelling dient bij CFI een aanvraag in voor subsidie voor de aanwezigheid van één of meer visueel gehandicapte leerlingen. Bij de aanvraag hoeft geen verklaring van een medisch specialist te worden meegestuurd. Deze verklaring dient wel ter controle aanwezig te zijn in de administratie van de school.

De aanvraag dient te worden opgestuurd naar CFI/BEK, Postbus 606, 2700 ML te Zoetermeer, met gebruikmaking van het meldingsformulier van CFI dat als bijlage bij deze regeling is opgenomen. Indien er sprake is van een agrarisch opleidingscentrum (aoc) waaraan tevens een school voor voortgezet onderwijs of praktijkonderwijs is verbonden, dienen aparte formulieren voor het voortgezet onderwijs en het aoc-onderwijs te worden opgestuurd naar CFI.

Voor een scholengemeenschap dat bestaat uit een regionaal opleidingscentrum (roc) en een school voor voortgezet onderwijs dienen eveneens aparte formulieren voor het beroepsonderwijs en het voortgezet onderwijs te worden opgestuurd naar CFI. 

Voor het jaar 2010 geldt dat scholen tot 15 november 2009 de gelegenheid hebben om een aanvraag op te sturen. Voor de jaren daarna, 2011 en 2012 moeten scholen voor 15 oktober een aanvraag opsturen. Als ontvangstdatum van de aanvragen geldt de datum waarop deze als ontvangen zijn geregistreerd in het postregistratiesysteem van CFI.