Landbouw, visserij en platteland

Subsidie veehouderij

Vandaag is de deadline van de SBIR subsidie tender "reductie methaanemissie uit buitenmestopslagen".

Subsidie haalbaarheidsonderzoeken

In de eerste fase van dit programma is 150.000 euro subsidie ter beschikking voor haalbaarheidonderzoeken om emissiereductie van methaan te realiseren uit de buitenopslag van mest. De veehouderij kent een emissie van methaan uit mestopslag van circa 2,5 Mton CO2-equivalenten, waarvan ongeveer 20% door buitenopslag van mest. In opgeslagen mest ontstaat spontaan methaan.

Het methaan wordt gevormd doordat bacteriën in de mest die aanwezige organische stoffen omzetten. Deze oproep richt zich op ontwikkeling van alle bestaande en mogelijk nieuwe technieken die de emissie van methaan uit mestopslagen reduceren, door afvang, vernietiging, benutting of tegengaan van het ontstane gas. De SBIR richt zich nadrukkelijk niet op mestvergisting en bijbehorende technische ontwikkelingen.

Small Business Innovation Research (SBIR) programma

De opdrachtverstrekking maakt deel uit van het zogenaamde Small Business Innovation Research (SBIR) programma. Via het SBIR programma besteedt de overheid maatschappelijk relevant innovatief onderzoek uit bij het innovatieve bedrijfsleven.

Bedrijven kunnen inschrijven op tenders van het SBIR programma en krijgen zo een kans om nieuwe innovatieve producten, processen en diensten te ontwikkelen.

Het ROB-programma van SenterNovem, het programma voor de reductie van niet-CO2-broeikasgassen, zal de opdrachtverstrekking uitvoeren.