Zorg en welzijn

Subsidie voor hulpverlening bij zelfmoordneiging

Het initiatief 113online krijgt in 2009 en 2010 een startsubsidie van ongeveer 1,4 miljoen euro (voor twee jaar). Voor dat bedrag hebben de initiatiefnemers een aanvraag bij VWS ingediend. Dat maakte minister Klink vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Overleg

Hij heeft meerdere malen overleg gevoerd met de initiatiefnemers van 113online over de dienstverlening die zij vanaf 2009 zullen gaan aanbieden aan personen met suïcideklachten (zelfmoordneiging). 113online biedt mensen met zelfmoordneiging laagdrempelige en eventueel anonieme hulp via lotgenotencontact en contact met vrijwilligers. Dat kan zowel via de telefoon als via internet.

Het bijzondere van 113online is dat mensen worden doorgeleid naar reguliere hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, als dit noodzakelijk is.

EU

Na de tweejarige startsubsidie moet structurele financiering mogelijk zijn. Met het ondersteunen van 113online geeft minister Klink uitvoering aan één van de prioriteiten uit het Europese Pact dat Nederland met andere EU-landen in juni 2008 sloot op de High Levelconferentie in Brussel.