Innovatie en technologie

Subsidie voor innovatie producten watertechnologie

Om marktintroductie van innovatieve producten in de watertechnologiesector te stimuleren, introduceert SenterNovem, namens het ministerie van Economische Zaken, een nieuwe subsidie. Deze zogenaamde ‘garantiefaciliteit’ komt aanbieders van innovaties tegemoet in onvoorziene herstelkosten die gemaakt moeten worden, wanneer blijkt dat het geleverde product na de eerste ingebruikname onverwacht niet naar behoren functioneert.

Doelstelling subsidie

Doel van de subsidieregeling is het stimuleren van het gebruik van innovaties binnen de watertechnologiesector. De overheid neemt het risico van de aanbieders van een innovatief product deels weg en verlaagt daarmee de drempel voor de klanten om te kiezen voor innovatie. Voor de gehele maatregel is 6,7 miljoen euro beschikbaar gesteld. De garantie geldt alleen bij onvoorziene herstelkosten die worden gemaakt door onverwacht technologisch falen. Ook wordt deze subsidie alleen toegekend bij de eerste introductie van het product in een bepaalde markt.

innoWATOR-subsidieregeling

Vanaf 9 september kunnen voorstellen worden ingediend bij SenterNovem. De garantiefaciliteit is een nieuw onderdeel van de innoWATOR-subsidieregeling.

Subsidiebudget

De 6,7 miljoen euro wordt verdeeld over drie jaar. Voor 2009 is er twee miljoen euro beschikbaar gesteld. Voor de twee jaren daarna rest dus nog 4,7 miljoen euro.

Innovatieprogramma Watertechnologie

De innoWATOR-subsidieregeling maakt onderdeel uit van het Innovatieprogramma ‘Watertechnologie’. Dit innovatieprogramma streeft naar samenwerking over de hele waterketen, van kennisinstellingen via technologieontwikkelaars en –leveranciers tot eindgebruikers.

Partners in programma

Partners in dit programma zijn kennisinstellingen, technologieleveranciers, adviseurs, ingenieursbureaus, aannemers maar ook potentiële gebruikers van watertechnologie, zoals drinkwaterleidingbedrijven, industriële bedrijven en waterschappen.