Arbeid en werkgelegenheid

Subsidie voor voorkomen allergie op werkplek

Er komt een subsidie voor maatregelen die voorkomen dat werknemers allergieën ontwikkelen op het werk. Werkgevers- en werknemersorganisaties komen met een voorstel om werknemers te beschermen die met stoffen werken die bij inademing een allergische reactie kunnen oproepen. Dit schreef minister Donner onlangs in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Donner volgt met deze brief een advies op van de commissie Arbeidsomstandigheden van de Sociaal-Economische Raad (SER). Ook wordt onderzocht wat de aanvaardbare blootstelling is van een aantal veel voorkomende stoffen voor werknemers. Werkgevers kunnen op basis van deze waarden vaststellen of zij voldoende beschermende maatregelen treffen.

Verder wordt onderzocht of een lijst kan worden opgesteld van stoffen die allergische reacties kunnen oproepen. Stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld bepaalde soorten verf en meelstof. Werknemers die hiermee werken, kunnen last krijgen van bijvoorbeeld ontstoken neusslijmvliezen of ogen.

Daarnaast krijgen in Nederland naar schatting elk jaar 500 tot 2.000 mensen astma door het werken met deze stoffen. Meer dan de helft van deze mensen houdt astmatische klachten.