Natuur, milieu en energie

Subsidie voor windenergie op zee

Er is nieuwe subsidieregeling voor windenergie op zee. De subsidie is beschikbaar voor producenten van hernieuwbare elektriciteit geproduceerd door een productie-installatie met behulp van windenergie op zee.

Besluit stimulering duurzame energieproductie

Met het Besluit stimulering duurzame energieproductie (hierna: Besluit SDE) is een voorziening gecreëerd voor stimulering van de productie van hernieuwbare energie. In de Regeling windenergie op zee 2009 wordt nu de mogelijkheid tot stimulering van de productie van hernieuwbare elektriciteit met behulp van windenergie op zee ingevuld.

Naast deze regeling is tevens de Algemene uitvoeringsregeling stimulering duurzame energieproductie (hierna: Algemene uitvoeringsregeling) van belang. Deze regeling bevat nadere verplichtingen voor de SDE-subsidieontvanger. In deze regeling is onder andere opgenomen dat men totdat de productie-installatie in gebruik is genomen ieder half jaar dient te rapporteren over de voortgang van de bouw van de productie-installatie.

De reden dat de categorie windenergie op zee niet wordt meegenomen in de Regeling aanwijzing categorieën duurzame energieproductie 2010, maar in een aparte regeling is opgenomen, is de volgende. Conform de planning van het proces tot de vergunningverlening van projecten windenergie op zee is eerst half december 2009 duidelijk welke projecten een zogeheten Wbr- vergunning hebben (een vergunning op grond van artikel 2 van de Wet beheer Rijkswaterstaatswerken).

Vanuit het oogpunt van de kabinetsdoelstellingen met betrekking tot duurzame energie is het wenselijk om zo snel mogelijk na deze vergunningverlening te komen tot het verlenen van de SDE-subsidie. De koppeling met de planning rondom andere SDE-categorieën wordt daarom losgelaten.

Subsidieaanvragen

Aanvragen om subsidie moeten worden ingediend met gebruikmaking van een aanvraagformulier voor windenergie op zee, dat als bijlage bij deze regeling is gevoegd. In het formulier is rekening gehouden met het bijzondere karakter van de categorie windenergie op zee binnen de SDE.

Ten eerste heeft de aanvrager de mogelijkheid om het tenderbedrag in zes cijfers achter de komma op te geven. Dit geeft de aanvrager de mogelijkheid om dit bedrag- het enige selectiecriterium in de SDE-categorie windenergie op zee- nauwkeurig te bepalen. Hierdoor kan de volgorde van rangschikking nauwkeurig worden bepaald.

Ten tweede wordt in het aanvraagformulier informatie gevraagd die gebruikt kan worden bij het toepassen van de afstandcorrectie die wordt toegepast in het kader van de rangschikking. Tot slot wordt van de subsidieaanvrager een onderbouwing van de investerings- en exploitatiekosten gevraagd.