Natuur, milieu en energie

Subsidieaanvragen duurzame energie mogelijk vanaf 1 maart

Per 1 maart is het mogelijk subsidie aan te vragen via de Subsidieregeling duurzame energieproductie .

In de SDE 2010 worden alle categorieën duurzame energie-opwekking gesubsidieerd die ook in 2009 al voor subsidie in aanmerking kwamen. Daarnaast is er sprake van een uitbreiding van de categorie wind op land voor grote molens en is in 2010 tevens SDE-subsidie beschikbaar voor grote WKK-installaties. Voor wind op zee is op 4 januari jl. een tender gestart. Partijen kunnen hun biedingen daarvoor nog indienen tot 1 maart a.s.

Over de SDE subsidie

De SDE subsidie is bedoeld voor particulieren en organisaties die hernieuwbare elektriciteit of hernieuwbaar gas gaan produceren doormiddel van foto voltaische zonnepanelen, windmolens op land, afvalverbrandingsinstallaties, riool en afvalwaterzuiveringsinstallaties, winning van stortgas en verbranding, vergisting en vergassing van vaste biomassa.

Investeerders in projecten op het gebied van hernieuwbare elektriciteit en hernieuwbaar gas kunnen gebruik maken van de SDE. Daarmee ondersteunt het ministerie ondernemers en particulieren die energie produceren op een manier die het milieu nauwelijks belast. Het gaat om projecten die nog net niet uit de kosten komen zonder geld van de overheid.

Bij de berekening van de subsidies is gekeken naar de gemiddelde kostprijs van de verschillende opties voor duurzame energie. De subsidie vult de opbrengst uit de verkoop van energie gedurende de levensduur van de installatie aan, zodat de onrendabele top wordt gesubsidieerd. De subsidie varieert dus jaarlijks met de ontwikkeling van de energieprijs. Energieprijs en SDE-subsidie tellen op tot het in de regeling vastgestelde basisbedrag.

Meer informatie

Alle subsidies en fondsen gericht op duurzaamheid
Subsidieregeling duurzame energieproductie