Innovatie en technologie

Subsidieaanvragen voor de subsidieregelingen Kenniswerkers en High Tech Topprojecten vanaf nu mogelijk.

Vanaf vrijdag 19 juni kunnen er bij SenterNovem voorstellen worden ingediend voor de regelingen ‘Kenniswerkers’ en ‘High Tech Topprojecten’. Minister Van der Hoeven en minister Plasterk hebben voor deze subsidies 280 miljoen euro beschikbaar gesteld, verdeeld over 2009 en 2010. Beide regelingen hebben als doel de innovatieve ondernemers in Nederland te ondersteunen tijdens deze economisch moeilijke tijd.

Kenniswerkers

De regeling is bedoeld om kenniswerkers te behouden voor het Nederlandse bedrijfsleven. Bedrijven kunnen hun onderzoekers tijdelijk detacheren bij kennisinstellingen voor onderzoek en ontwikkeling op maatschappelijk belangrijke thema’s. Een of meerdere bedrijven dient / dienen samen met een of meerdere kennisinstellingen een voorstel in voor het inzetten van de te detacheren onderzoekers. Voor deze regeling is 180 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Hieruit kunnen kennisinstellingen ook jonge onderzoekers aanstellen die nu niet aan de slag kunnen bij de bedrijven. Voor deze regeling kunnen tot en met 10 juli voorstellen worden ingediend. Later dit jaar volgen er nog een of meer ronden voor voorstellen.

High Tech Topprojecten

De hightech sector wordt hard getroffen door de economische crisis. De omzet is bij sommige bedrijven met wel 60% gedaald. Door deze sterke teruggang moeten bedrijven snijden in de kosten. Hierdoor komen ook onderzoeksprojecten onder druk te staan. Juist deze projecten moeten ervoor zorgen dat de Nederlandse hightech sector wereldwijd voorop blijft lopen. Daarom wil de regering omvangrijke onderzoeksprojecten (van minimaal 20 miljoen euro) ondersteunen.

Subsidiebudget

Deze maatregel richt zich op dat deel van de hightech sector dat in de EZ-innovatieprogramma’s Point-One en HTAS is georganiseerd. Voor deze regeling is 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. Er kunnen tot en met 17 juli voorstellen worden ingediend.