Innovatie en technologie

Subsidieregeling innovatie cultuuruitingen gewijzigd

De Subsidieregeling innovatie cultuuruitingen is gewijzigd. De Subsidieregeling innovatie cultuuruitingen is een tijdelijke stimuleringsregeling die culturele instellingen de mogelijkheid biedt te zoeken naar nieuwe vormen om zich met hun activiteiten in de samenleving te manifesteren. Deze wijzigingsregeling strekt tot aanpassing van de Subsidieregeling innovatie cultuuruitingen op vijf punten. Een belangrijke wijziging is dat de kring van potentiële aanvragers is vergroot

Kring van potentiële aanvragers vergroot

In de eerste plaats is de kring van potentiële aanvragers vergroot. Waar culturele instellingen die als gemeentedienst direct onder de gemeente vallen, zoals gemeentelijke musea, podia en archiefdiensten, eerder niet in aanmerking kwamen voor subsidie, vallen deze nu wel onder de reikwijdte van de regeling. Zo ook indien de activiteiten van dergelijke culturele overheidsinstellingen worden uitgevoerd binnen een gemeenschappelijke regeling.

Subsidiabel maken van de gebruikkosten van apparatuur

De tweede aanpassing betreft het subsidiabel maken van de gebruikkosten van apparatuur. Vanwege deze wijziging is ook Bijlage II aangepast.

Subsidieplafonds

De derde aanpassing heeft betrekking op de subsidieplafonds die gedurende de looptijd van de regeling van toepassing zijn. In artikel 6, tweede lid, van de Subsidieregeling innovatie cultuuruitingen was bepaald dat de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de jaren 2010, 2011 en 2012 een subsidieplafond vaststelt. Op prinsjesdag 2009 is bekend gemaakt dat er voor deze jaren telkens 3 miljoen euro ter beschikking is ten behoeve van vorengenoemd doel. Met deze wijzigingsregeling is voorzien in vaststelling van de plafonds in de Subsidieregeling innovatie cultuuruitingen zelf, in plaats van bij afzonderlijk bekend te maken besluiten.

Uiterlijke indiendatum voor de aanvragen van de subsidies

De vierde wijziging betreft de uiterlijke indiendatum voor de aanvragen van de subsidies voor de komende jaren. Ook is in de regeling vastgelegd op welke data de Minister uiterlijk beslist op de aanvragen.