Innovatie en technologie

Subsidieregeling Zorginnovatie geopend voor zorginnovatievouchers

De subsidieregeling Zorginnovatie is geopend. Met de Subsidieregeling Zorginnovatie, worden in 2009 in totaal 1000 Zorginnovatievouchers ter beschikking gesteld aan zorgaanbieders en MKB-ondernemers.

Zorginnovatievoucher

Met een Zorginnovatievoucher kunt u kennis inkopen bij een kennisinstelling of een organisatieadviesbureau. Een Zorginnovatievoucher is kortom een tegoedbon voor kennis. Met een Zorginnovatievoucher kunt u een onderzoeksvraag voorleggen bij een kennisinstelling. Zo kan de kennis die daar aanwezig is worden toegesneden op uw situatie. De onderzoeksuitkomsten kunt u gebruiken voor de vernieuwing van een product of proces. De vraag moet betrekking hebben op nieuwe kennis over zorginnovatie, marktonderzoek voor zorginnovatie of methoden van zorginnovatie.

Een Zorginnovatievoucher is een tegoedbon voor kennis. Met deze voucher kunt u kennis inkopen bij een kennisinstelling of adviesbureau. Er zijn vouchers van 2.500, 7.500 en 21.000 euro. Voor de laatste twee vouchers geldt een 1/3e eigen bijdrage.

De Zorg InnovatiePrestatieContracten zijn bedoeld voor zorgaanbieders en MKB-ondernemers die in een groep (10 tot 35 organisaties) willen innoveren in de zorg. In de eerste fase (pre-ZIPC) wordt de mogelijkheid tot samenwerking onderzocht en worden de innovatieplannen opgesteld. In de tweede fase van de ZIPC worden de innovatieplannen uitgevoerd. Voor subsidie geldt een 50 procent eigen bijdrage.

De tweede fase (ZIPC) is vanaf 1 november 2009 open voor aanvragen. In het voorjaar van 2010 kunnen opnieuw aanvragen voor de ZIPC’s worden gedaan. Informatie wordt hierover later in het jaar beschikbaar gesteld. De aanvragen voor de Zorginnovatievouchers en pre-ZIPC moeten zijn gericht op zorginnovatie. Zorginnovatie is vernieuwing van producten, productieprocessen, diensten of dienstverleningsprocessen, met inbegrip van de wijze waarop de arbeid is georganiseerd.

Hierbij gaat het om:

  • het versterken van patiëntgerichte zorgverlening aan chronisch zieken of ouderen in een netwerk van zorgaanbieders of
  • het verhogen van de arbeidseffectiviteit voor het verlenen van zorg aan chronisch zieken of ouderen.