Kunst, cultuur en media

Subsidiering podiumkunsten Noord-Brabant beoogt ook vernieuwing

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben besloten om voor de komende drie jaar aan 22 professionele podiumkunstinstellingen een subsidie toe te kennen. In totaal zal de provincie jaarlijks voor een bedrag van ca. 3 miljoen subsidie verstrekken aan deze instellingen. Daarnaast verstrekt de provincie gedurende deze periode  jaarlijks een totaal bedrag van ruim 6 ton aan Het Brabants Orkest en Opera Zuid.

Subsidievoorwaarden

Onderdeel van de subsidievoorwaarden is dat de instellingen, zoals theatergezelschappen, dansgezelschappen, muziekensembles en festivals, jaarlijks één of meer producties uitbrengen en in Brabant vertonen, of een festival in Brabant organiseren.

Podiumkunstenplan

Het provinciaal Podiumkunstenplan kent 9 nieuwe instellingen. Gedeputeerde Staten vinden het belangrijk dat, naast gevestigde instellingen, ook nieuwe, beginnende organisaties opgenomen kunnen worden in het podiumkunstenplan.

Met het provinciaal Podiumkunstenplan geeft de provincie een impuls aan de Brabantse muzieksector. Zowel de actuele als de klassieke muziek krijgen volop aandacht met instellingen als November Music, Paul van Kemenade Quintet, Tromp Muziek Biënnale en het Internationaal Vocalisten Concours.

Een miljoen extra subsidie

Het beschikbare budget voor het provinciaal Podiumkunstenplan is door Provinciale Staten voor volgend jaar met 1 miljoen verhoogd.

Met dit geld zijn extra investeringen mogelijk in de culturele infrastructuur van Brabant.