Innovatie en technologie

Subsidies beperking transport agro-producten via SBIR subsidie

Vanuit de SBIR regeling is er 3 miljoen subsidie beschikbaar gesteld voor ondernemers die met innovatieve ideeën het aantal vervoerskilometers in het transport agro-producten (voedsel, veevoer en bloemen/planten) weten terug te dringen. Ook roept de minister ondernemers op om innovatieve voorstellen in te dienen voor het beter benutten van biomassa voor de 'biobased economy'.

Ervaringen uit het Platform Agrologistiek tonen aan dat er meer winst te behalen is door toepassing van innovatieve manieren van het vervoer van agroproducten. Dat varieert van het vervoer per trein tot slimme verpakking voor agro-producten. Slimme logistiek leidt tot efficiëntere bedrijfsprocessen en minder kosten voor alle betrokken ondernemers. Dit is goed voor de ondernemer, de consument en het milieu.

Aardolie en aardgas worden schaars. Het kabinet zet daarom in op een biobased economie. Zo'n economie is minder afhankelijk van fossiele grondstoffen, zoals olie en gas. In de biobased economy wordt biomassa gebruikt voor o.a. plastics, verven, coatings, chemicaliën en brandstof / energie. Logistieke innovaties zijn nodig om biomassa, zoals bermgras, (snoei)afval, eiwitstromen en andere reststromen uit bijvoorbeeld de bos en houtsector of de voedingsmiddelenindustrie beter te benutten.

Subsidiebudget 

Het beschikbare budget van € 3 miljoen is bestemd voor haalbaarheidsonderzoeken en de daaruit volgende onderzoeks- en ontwikkeltrajecten. De ondernemers met de beste voorstellen krijgen een opdracht van de overheid een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Hoe het geld wordt verdeeld over de twee verschillende onderwerpen hangt af van het totaal aantal binnen te komen voorstellen.