Ondernemen en investeren

Tijdelijke subsidie ordersteun scheepsnieuwbouw van kracht geworden

Onlangs is de Tijdelijke Regeling Ordersteun Scheepsnieuwbouw (TROS) bekendgemaakt. Het budget voor de regeling is 60 miljoen Euro. De regeling zal op 1 september a.s. in werking treden.

De regeling is gebaseerd op de verordening van de Raad van de Europese Unie. Hierin staat de Raad het lidstaten toe steun te geven in marktsegmenten van de scheepsnieuwbouw die aanmerkelijke schade en ernstig nadeel ondervinden van oneerlijke Koreaanse concurrentie.

Voorwaarden subsidie scheepswerven

Op grond van de regeling kunnen Nederlandse scheepswerven in aanmerking komen voor subsidie voor de bouw van containerschepen, chemicaliëntankers, productentankers of LNG-tankers. Het moet daarbij om schepen gaan die minimaal 2 miljoen Euro kosten. De subsidie is maximaal zes procent van de prijs van het te bouwen schip.

Achtergrond subsidie

De concurrentiepositie van de Nederlandse werven steekt gunstig af bij die van andere Europese werven. Nieuwe technieken, efficiëntere productieprocessen en het bouwen van complexere en kleinere schepen hebben tot die positie geleid.

Als gevolg van oneerlijke Koreaanse concurrentie en het voornemen van andere lidstaten van de Europese Unie om gebruik te maken van de door de Raad geboden mogelijkheid tot steunverlening, dreigen de Nederlandse werven hun positie te verliezen. Verlies van (Europees) marktaandeel, omzet en werkgelegenheid is daarvan het gevolg. Om die reden is besloten de Nederlandse scheepsbouw tijdelijk te steunen. 

Meer informatie

Subsidies