Onderwijs

Tijdelijke subsidieregeling plusvoorzieningen overbelaste jongeren nieuw gepubliceerd

Het kabinet heeft besloten om het geld dat beschikbaar is voor het aanjagen van ‘plusvoorzieningen’ via een tijdelijk subsidieregeling aan de scholen beschikbaar te stellen.

Tijdelijke subsidieregeling plusvoorzieningen overbelaste jongeren

De Tijdelijke subsidieregeling plusvoorzieningen overbelaste jongeren heeft ten doel het financieel faciliteren van het op- of uitbouwen van één of meer plusvoorzieningen binnen de RMC-regio gedurende schooljaar 2009–2010 en schooljaar 2010–2011. De subsidie wordt uitgekeerd aan de contactschool in de RMC-regio maar is bedoeld voor alle scholen die (willen) deelnemen aan de plusvoorziening.

Uitgangspunt bij de verdeling van de middelen over de RMC-regio’s is dat daar waar de problematiek het zwaarst is, het meeste geld naar toe gaat. Het aandeel dat elke RMC-regio van het totale budget krijgt wordt berekend op basis van het aantal leerlingen vmbo leerjaar 3 en 4 en mbo niveau 1 en 2 dat een regio heeft afkomstig uit armoedeprobleemcumulatiegebieden. Er is gekozen voor een verdeling over de RMC-regio’s aangezien de groep overbelaste jongeren onderdeel is van de doelgroep (potentiële) voortijdig schoolverlaters.

De RMC-regio is, net als in de Uitvoeringsregeling bestrijding voortijdig schoolverlaten en regionale meld- en coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten, het aangrijpingspunt voor een regionale aanpak van voortijdig schoolverlaten. De scholen en gemeenten in de RMC-regio zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de opvang van de groep jongeren die te ‘licht’ zijn voor het speciaal onderwijs maar te ‘zwaar’ voor het reguliere onderwijs. Elke school heeft de verantwoordelijkheid voor een goede begeleiding van leerlingen (via een mentor) en voor de loopbaan- en beroepskeuzebegeleiding. De schoolinterne zorg is de verantwoordelijkheid van de school.

De gemeente is aan zet om ervoor te zorgen dat de specialistische zorg van externe partijen buiten de school wordt geleverd. School en gemeente zijn samen verantwoordelijk voor het functioneren van één of meerder Zorg Advies Teams (ZAT’s) aan de school. Bij een plusvoorziening wordt een groot beroep gedaan op zorg- en hulpverlening van buiten de school om een integraal aanbod dicht bij de jongere te organiseren volgens het uitgangspunt ‘vindplaats is werkplaats’. Het gaat hier om zorg, hulpverlening en vormen van begeleiding die de verantwoordelijkheid van de school te boven gaat. Het kabinet heeft het voornemen om de verantwoordelijkheidsverdeling tussen gemeenten en scholen op het gebied van zorg wettelijk te borgen via het wetsvoorstel ‘Zorg in en om de School’ (TK 2008–2009, 31001, nr. 70).

Subsidieplafond

Het subsidieplafond bedraagt € 59.500.000.