Natuur, milieu en energie

Tot 1 november 2015 subsidieaanvragen mogelijk voor beheer weidevogels in Friesland

Er is in de provincie Friesland 50.000 euro subsidie beschikbaar voor extra beheer van weidevogels. De subsidie is bedoeld als bescherming voor de grutto, tureluur en akkervogels. Agrariërs kunnen subsidie aanvragen voor de extra bescherming van nesten en jonge vogels op grasland. Daarnaast is er 250.000 euro beschikbaar voor vernatting binnen de weidevogellandschappen.

Agrariërs kunnen via een gebiedscoördinator subsidie aanvragen tot en met 1 november 2015.
 

Beheer van weidevogels op grasland

De 50.000 euro subsidie is beschikbaar tot en met 8 juni 2015. De provincie stelt dit geld beschikbaar onder de noemer ‘Vliegende euro’s’.
Als een agrariër minimaal vijf gruttonesten op het land heeft liggen, dan komt hij of zij in aanmerking voor subsidie. De vijf gruttonesten kunnen ook verdeeld zijn over land van verschillende agrariërs. Die kunnen dan gezamenlijk subsidie aanvragen. Indien er vijf gruttonesten zijn, dan komen ook nesten van de tureluur en akkervogels in aanmerking. Akkervogels zijn de veldleeuwerik, graspieper, gele kwikstaart, kwartel en patrijs. De vergoeding voor nesten op grasland is 60 euro per nest.
 

Vernatting van weidevogellandschappen

De subsidie van 250.000 euro is voor vernatting binnen de weidevogellandschappen. Dit betreft een tijdelijke subsidieregeling voor weidevogelbeheer. Het gaat om een subsidie voor het ophogen van het waterpeil en voor het waterbeheer van (greppel) plas dras gebieden. Plas dras gebieden zijn stukken land die onder water staan. Natte landen en plas dras gebieden zijn goed voor weidevogels.
 
Voor het ophogen van het waterpeil is de subsidie 100 euro per hectare. De subsidie voor (greppel) plas dras is afhankelijk van de periode dat het onder water staat: tot 15 mei 2015 is het ruim 1.200 euro. Tot 15 juni 2015 is het ruim 1.900 euro.
 

Aanvragen subsidie

Agrariërs kunnen via een gebiedscoördinator subsidie aanvragen tot en met 1 november 2015.