Innovatie en technologie

Tweede ronde Innovatieregeling Mooi Nederland van start

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu stelt in 2010 6,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de uitvoering van inspirerende en vernieuwende projecten en plannen die Nederland mooier maken. De tweede tender van de Innovatieregeling Mooi Nederland is vooral gericht op compacte verstedelijking, energielandschappen en integrale ontwerpen voor weg en omgeving. De projecten moeten overdraagbaar zijn en als inspirerend voorbeeld voor anderen kunnen dienen.

Innovatieregeling Mooi Nederland

De Innovatieregeling Mooi Nederland is er voor zowel plannen en ideeën als uitvoeringsprojecten die Nederland mooier maken. De innovatieregeling is bestemd voor provincies, gemeenten, waterschappen, non-profitorganisatie, ondernemingen en burgers die in het handelsregister zijn ingeschreven, mogelijk in samenwerking met elkaar.

Looptijd tweede tender Innovatieregeling

De tweede tender van de Innovatieregeling loopt van 1 maart tot 1 juni 2010. Voorafgaand hieraan organiseert VROM in januari 2010 drie informatiebijeenkomsten in Zwolle, Eindhoven en Den Haag. De voorstellen worden beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie onder leiding van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.

Criteria

De commissie let daarbij op zes criteria:

  • bijdrage van het project aan één van de drie thema’s van Mooi Nederland
  • innovatie
  • overdraagbaarheid
  • samenwerking
  • snelheid
  • doelmatigheid

De eerste drie criteria wegen bij de beoordeling in deze tweede tender extra zwaar. Na de zomer van 2010 zal minister Cramer bekendmaken welke projecten een financiële bijdrage ontvangen.

Thema’s tweede tender Innovatieregeling

De Innovatieregeling Mooi Nederland is in deze tweede tender gericht op vernieuwende projecten rond drie thema’s: compacte stad, energielandschappen en integrale ontwerpen voor weg en omgeving. Het is van belang dat deze projecten de identiteit van een plek of gebied versterken.

Thema 1: Identiteit van de Compacte Stad
Er is veel voor te zeggen om steden compact te houden en het open buitengebied zoveel mogelijk van verstedelijking te vrijwaren. Maar compact bouwen mag geen doel op zich worden. Er is innovatie nodig om goed in te spelen op woonwensen en op de eisen die het veranderende klimaat stelt. Daarbij spelen ook slimme samenwerkingsvormen en vernieuwende financieringsconstructies een rol. Die maken binnenstedelijk bouwen met versterking van identiteit vaak beter haalbaar.

Thema 2: Identiteit van Energielandschappen
Nederland stapt over op duurzame energie zoals zon, wind en biomassa. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor het aanzien van het landschap: in de stad, op bedrijventerreinen, op het platteland en in natuurgebieden. Er zijn nieuwe oplossingen nodig om duurzame energie goed in het landschap in te passen en om het te combineren met andere vormen van ruimtegebruik.

Thema 3: Identiteit van Weg en Omgeving
Infrastructuur zorgt voor ontsluiting van gebieden. Maar infrastructuur trekt ook nieuwe ontwikkelingen aan. Het is belangrijk om het ontwerp van weg en omgeving samen te nemen en daarbij te anticiperen op ontwikkelingen die op langere termijn te verwachten zijn. Als dat goed gebeurt, is de infrastructuur geen storende factor meer, maar kan het de ruimtelijke kwaliteit en de identiteit van de omgeving versterken.