Zorg en welzijn

Uitgangspunten welzijnsbeleid 2006 2010 gemeente Groningen

Het stimuleren van de deelname van kwetsbare groepen in onze maatschappij en een grotere sociale samenhang en leefbaarheid in de Groningse wijken en buurten: dat zijn de doelen van het Gronings welzijnsbeleid voor 2006-2010. Verbinding en samenhang vormen de rode draad binnen het nieuwe welzijnsbeleid. Dit sluit ook aan bij de toekomstige Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Nota Onderweg naar maatschappelijke ondersteuning

In de nota Onderweg naar maatschappelijke ondersteuning kiest het college bovendien nadrukkelijk voor een meerjarenbeleid. Dit meerjarenbeleid krijgt zn vertaling in meerjarige afspraken tussen gemeente en gesubsidieerde instellingen over te verwachten resultaten. De afspraken zullen tussentijds worden gemeten en beoordeeld.

Sociale samenhang

Het bevorderen van de sociale samenhang wordt gerealiseerd door ontmoetingsplaatsen in de wijken, door het ondersteunen en faciliteren van vrijwilligerswerk en door de ondersteuning van wijkbewoners. In het welzijnsbeleid wordt ervan uitgegaan dat elke wijk in de stad één gemeenschappelijke ontmoetingsplek heeft. Daar kunnen activiteiten worden geclusterd, zodat bewoners elkaar kunnen tegenkomen.

In het ideale geval functioneert een Vensterschool, een wijkservicecentrum of een multifunctioneel wijkcentrum als zon activiteitenknooppunt. De huisvestingslasten van door de gemeente gesubsidieerde ontmoetingsplekken worden volledig vergoed. De activiteiten die worden georganiseerd moeten door de gebruikers zelf worden betaald.

Vrijwilligers

Het college wil bij de verdere uitwerking van de invoering van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning uitzoeken hoe vrijwilligers ondersteund en gefaciliteerd kunnen worden. Zo wil het college vrijwilligerscoördinatoren aanstellen die op wijkniveau zorgen voor de begeleiding van vrijwilligers en de coördinatie van hun activiteiten.

Participatie kwetsbare groepen

Het college wil kwetsbare groepen bij de samenleving betrekken. Zelfredzaamheid en het nemen van de eigen verantwoordelijkheid is niet voor iedereen even gemakkelijk of vanzelfsprekend. Dit geldt voor een deel van de ouderen, allochtonen, jongeren en mensen zonder werk. Het college wil activiteiten en vormen van dagbesteding voor die groepen subsidiëren. Ook wil het college het hen makkelijker maken vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast wil het college stimuleren dat de verschillende maatschappelijke organisaties en instellingen beter samenwerken om problemen eerder te kunnen signaleren en aan te pakken.

Verkaveling

Als gevolg van het faillissement van stichting WING in de zomer van 2004 zijn de activiteiten die door deze stichting werden uitgevoerd de afgelopen tijd ondergebracht bij andere instellingen uit het welzijnsgebied. Het college wil deze situatie de komende vier jaar handhaven.

Verdere procedure

Als de raad instemt met de nota Onderweg naar maatschappelijke ondersteuning zal het welzijnsbeleid op onderdelen verder worden uitgewerkt. Gezien het redelijk abstracte karakter van de nota welzijnsbeleid stelt het college de raad nu voor de inspraak over deze nota samen te voegen met de inspraak over de uitwerkingsnotities rond accommodaties en vrijwilligers. Dat zal plaatsvinden in het najaar. In de maanden mei en juni zal de nota welzijnsbeleid worden besproken met de betrokken instellingen en organisaties. Het college zal hiervan in september verslag doen aan de gemeenteraad.