Arbeid en werkgelegenheid

Wajong adviesvouchers

Met ingang van 1 januari zal de Wet tot wijziging van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten in verband met het bevorderen van de participatie van jonggehandicapten door werk en arbeidsondersteuning in werking treden. Het belangrijkste doel van deze wijziging van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten is jongeren met een beperking te ondersteunen bij het vinden en houden van een baan bij een reguliere werkgever.

Wajong adviesvoucher

Om werkgevers te stimuleren jonggehandicapten (Wajongers) in dienst te nemen, worden nieuwe instrumenten ontwikkeld. Eén van deze instrumenten is de Wajong adviesvoucher. In veel gevallen hebben Wajongers niet de mogelijkheid om bestaande functies bij een reguliere ondernemer uit te oefenen. Daarvoor is het nodig om functies aan te passen en/of te creëren aan de hand van de mogelijkheden van Wajongers (jobcarving).

Doelstelling

Om ondernemers die een kleine onderneming of een middelgrote onderneming in stand houden (MKB-ondernemers) te bewegen te laten onderzoeken welke mogelijkheden er hiertoe binnen het bedrijf zijn, is de Wajong adviesvoucher ontwikkeld; tegen inleveren van de Wajong adviesvoucher krijgt de MKB-ondernemer een onderzoek naar de mogelijkheden binnen zijn bedrijf om Wajongers te plaatsen.

Doel is bedrijven die wel een Wajonger aan zouden willen nemen, maar niet weten hoe ze dit aan moeten pakken, te adviseren over en bewust te maken van de mogelijkheden. De Wajong adviesvoucher sluit aan bij de omslag naar een meer vraaggerichte benadering van werkgevers. De vraag van de werkgever staat centraal en het instrument is laagdrempelig, eenvoudig en brengt weinig administratieve lasten mee. De Wajong adviesvoucher is afgeleid van de innovatievoucher van de Minister van Economische Zaken voor MKB-ondernemers.

Pilot

Dit instrument wordt geïntroduceerd in het kader van een tijdelijke pilot. Omdat het een pilot betreft kunnen de Wajong adviesvouchers alleen in de periode van 15 februari 2010 tot en met 14 februari volgend jaar worden aangevraagd. Het doel van de pilot is om te testen of de Wajong adviesvoucher een geschikt instrument is om meer passende banen bij MKB-ondernemers te vinden voor Wajongers en of als gevolg van het advies meer Wajongers bij MKB-ondernemers aan de slag gaan.

De pilot zal worden gemonitord door een onderzoeksbureau. De evaluatie zal bestaan uit een telefonische enquête onder de re-integratiebedrijven die de onderzoeken gaan verrichten.Op basis van de resultaten van de pilot wordt bezien of en hoe aan het instrument vervolg wordt gegeven.

Juridisch kader

De Wajong adviesvoucher is afgeleid van de innovatievoucher van het Ministerie van Economische Zaken voor MKB-ondernemers. De Wajong adviesvoucher wordt opgenomen in de Subsidieregeling innoveren van de Minister van Economische Zaken. Er wordt aangesloten bij de regeling voor de innovatievoucher, omdat deze bekend is bij veel werkgevers. Daarnaast kunnen de bestaande infrastructuren van de innovatievoucher op deze wijze optimaal worden benut.

Hoewel de Wajong adviesvoucher dus wordt opgenomen in een regeling van de Minister van Economische Zaken, valt deze onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (minster van SZW). Om deze reden wordt deze regeling tot wijziging van de Subsidieregeling innoveren gebaseerd op de Kaderwet SZW-subsidies. Het instrument wordt namens de minister van SZW uitgevoerd door SenterNovem.

Uitwerking instrument

Het instrument richt zich op de verstrekking van Wajong adviesvouchers aan MKB-ondernemers en op de subsidieverstrekking aan de instellingen die voor de MKB-ondernemer een advies hebben opgesteld waarvoor een Wajong adviesvoucher is ingeleverd. De partijen die een onderzoek kunnen verrichten zijn re-integratiebedrijven in vijf regio’s die ervaring hebben met het toeleiden van Wajongers naar de arbeidsmarkt.

Aanvragen subsidie

Een MKB-ondernemer kan van 15 februari tot en met 14 februari volgend jaar een Wajong adviesvoucher aanvragen. De Wajong- adviesvouchers zijn, vanaf het moment dat de MKB-ondernemer een voucher krijgt, zes maanden geldig. Dat wil zeggen dat de subsidie-aanvraag zes maanden nadat de voucher aan de MKB-ondernemer is verstrekt door het re-integratiebedijf ingediend moet zijn.