Zorg en welzijn

Subsidie beschikbaar voor jeugdbeleid in Zuid Holland

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) stellen ruim 63 miljoen euro beschikbaar voor jeugdbeleid in Zuid-Holland. Dit staat in `Ruimte voor jongeren', het ontwerp provinciaal beleidskader jeugd voor de provincie Zuid-Holland dat GS op 1 juli hebben vastgesteld.

Specifiek aanbod

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland willen met spoed extra investeren in opvoedhulp, nieuwe pleegouders werven en voortvarend de wachtlijsten aanpakken. Per regio wordt gewerkt met een jeugdagenda, waarop de regionale actiepunten staan.

De provincie zet in ieder geval opvoedingsondersteuning in alle 60 gemeenten - d.w.z. exclusief de stadsregio's Haaglanden en Rotterdam - en de aanpak van schooluitval en jeugdcriminaliteit op de agenda. De ambitie is de wachtlijsten jeugdzorg geheel te hebben weggewerkt. (Bij het Bureau Jeugdzorg, dat voor de intake zorgt, is dit al gebeurd.)

Daarnaast wil Zuid-Holland extra investeren in een specifiek aanbod voor risicogroepen, verbetering van de pleegzorg en de organisatie van medezeggenschap voor jongeren die tijdelijk in een instelling wonen.

Aansluiting

In gemeenten waar problemen zijn met ernstige overlast door gedrag van jongeren wordt het integrale meerjarige preventieprogramma `Communities that Care' opgezet. Door samenwerking tussen jeugdzorg, onderwijs en politie worden schooluitval en criminaliteit teruggedrongen, en mogelijk voorkomen. Het is de bedoeling dat de provincie eind van dit jaar met gemeenten convenanten sluit over de aansluiting tussen jeugdzorg en jeugdbeleid en de wederzijdse inzet op preventief jeugdbeleid. Aan Zuid-Hollandse jongeren die opgenomen zijn geweest in een justitiële jeugdinrichting, wordt een toekomstgericht nazorgprogramma aangeboden.

Meer informatie

Subsidies en fondsen zorg en welzijn, actief in Zuid-Holland