Subsidies

Regeling stagebox beroepsonderwijs 2006 tot en met 2010

Subsidieregeling bestemd voor Regeling stagebox beroepsonderwijs 2006 tot en met 2010 bestendmd voor regionale opleidingencentra, agrarische opleidingscentra, kenniscentra beroepsonderwijsbedrijfsleven, COLO, gemeenschappelijk procesmanagement herontwerp kwalificatiestructuur MBO. Subsidie voor het realiseren van 20.000 extra stage- en simulatieplaatsen voor moeilijk plaatsbare deelnemers en over het realiseren van intensieve (stage)begeleiding van deze deelnemers.

Jaarbudget:
Variabel
Per uitgifte
Afhankelijk van aanvraag
Indientermijn:
Doorlopend

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Geldigheidsduur subsidie

Geldt tot 1 februari 2012 De minister verstrekt per kalenderjaar aan de volgende partijen een aanvullende vergoeding om extra stage- en simulatieplaatsen voor moeilijk plaatsbare deelnemers te realiseren en te komen tot een intensieve stagebegeleiding van deelnemers in het beroepsonderwijs:

  • instellingen;
  • kenniscentra;
  • procesmanagement;
  • Colo.

Doel van de subsidieregeling

Het doel van de regeling is een extra stimulans te leveren om te zorgen dat elke deelnemer, in het bijzonder de moeilijk plaatsbare deelnemer, over een geschikte stageplaats dan wel simulatieplaats beschikt en voldoende begeleid wordt naar en op de stage- of simulatieplaats. Instellingen en kenniscentra ontvangen op basis van deze regeling een geoormerkte aanvullende vergoeding als aanvulling op de bekostiging om dit doel samen met leerbedrijven te bereiken.

Instellingen en kenniscentra kunnen hiervoor ook middelen uit de reguliere rijksbijdrage (lumpsum) inzetten. In de aanpak van de stageproblematiek staan twee aspecten centraal.

Allereerst gaat het om het creëren van voldoende en geschikte stage- en simulatieplaatsen voor moeilijk plaatsbare deelnemers in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en in de beroepsopleidende leerweg (bol). Dit omvat ook een goede ‘matching’ van deelnemer en stage- dan wel simulatieplaats. Hierbij is van belang dat de instellingen zich actief opstellen wat betreft het zoeken van een geschikte stage- of simulatieplaats voor de betreffende deelnemer.

In de tweede plaats gaat het om het verbeteren van de intensiviteit en kwaliteit van de begeleiding van deze groep deelnemers. Het gaat hierbij om een actieve begeleiding van de deelnemer naar de stageplek en tijdens de hele stageperiode. Dit betekent dat er een goede afstemming moet plaatsvinden tussen de begeleiding door onderwijsinstellingen en praktijkbegeleiders van leerbedrijven.

De praktijkbegeleiders moeten hiervoor voldoende worden opgeleid. Dit vraagt om een gesloten keten van stageactiviteiten, waardoor instellingen, leerbedrijven en kenniscentra hun activiteiten goed op elkaar afstemmen. Tevens is het van belang dat de nodige condities hiervoor worden gerealiseerd, zoals de onderlinge uitwisseling van de benodigde informatie. De instelling maakt met actoren in de regio (leerbedrijven, kenniscentra, enz.) afspraken, over de te realiseren regionale doelstellingen, activiteiten, producten, taakverdeling en planning, middeleninzet en voortgangsbewaking. Regionale doelstellingen hebben ten minste betrekking op het beoogde aantal extra stage- en simulatieplaatsen en de intensiteit van de begeleiding. Het opnemen van adviezen voor de inrichting van praktijksimulatie in het kwalificatiedossier (door de verantwoordelijken voor een kwalificatieprofiel in de paritaire commissie) biedt een goede mogelijkheid het duurzame karakter van de regeling te versterken.

Ook kunnen op deze wijze goede praktijkvoorbeelden worden vastgelegd. Bij stage- en simulatieplaatsen is het ten eerste van belang dat die gericht zijn op segmenten van de arbeidsmarkt die perspectief bieden op betaald werk. De behoefte van de arbeidsmarkt is een leidend criterium. De macro-doelmatigheidsanalyses – zoals die door bijvoorbeeld de kenniscentra worden verricht - kunnen daarbij geraadpleegd worden. Ten tweede is het van belang dat de stage- en simulatieplaatsen geschikt zijn voor de betreffende deelnemers. Ten derde is het zaak om zo goed mogelijk aan te sluiten bij reeds lopende activiteiten in de regio. Het hoeft dan ook niet per definitie te gaan om ‘nieuwe’ activiteiten er kan ook sprake zijn van intensivering van bestaande activiteiten. Richtpunt voor de regionale doelstelling is het bovengenoemde landelijke doel voor de periode 2006 tot en met 2010. Colo zorgt voor de projectleiding, verantwoording en monitoring op voortgang van resultaten. Via Colo wordt informatie ten behoeve van de monitor, bedoeld in artikel 7 van de regeling, verstrekt.

Daarnaast verzorgt Colo de onderlinge kennis- en informatieuitwisseling tussen haar leden om activteiten in de regeling te optimaliseren.

De regeling biedt ook een impuls aan instellingen om de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het beroepsonderwijs te vergroten. Naast het beschikbaar stellen van stageplaatsen en het mede verzorgen van de stagebegeleiding betreft het een bijdrage aan de inhoudelijke programmering van de stage, de afronding en de evaluatie. Door het bedrijfsleven te betrekken bij de inhoudelijke programmering kan een betere afstemming op specifieke regionale behoeften worden gerealiseerd. Het is van belang dat instellingen de vergoeding ook inzetten voor de assistentenopleiding die worden aangeboden door een vmbo-school. Ook samenwerking met vmbo-scholen voor een goed doorlopende praktijkcomponent bij onder meer assistentenopleidingen en leerwerktrajecten in het vmbo is belangrijk. 

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg via onze uitgebreide kennisbank, ons unieke stappenplan en een on demand webinar.

Vertel me meer
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Onze aandacht gaat uit naar
Onderwijs
Wij zijn werkzaam in
Nederland
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden