Wat is een 501(c)(3) status

Je kunt steeds vaker subsidie aanvragen bij internationale fondsen. Wanneer je subsidie gaat aanvragen bij een fonds in de Verenigde Staten kan het zijn dat ze je aanvraag alleen in behandeling nemen als je organisatie een 501(c)(3) status heeft, of vergelijkbaar. In dit artikel leggen we je uit hoe dit zit.

Wat is een 501(c)(3) status

Een 501(c)(3) status is een beetje te vergelijken met de Nederlandse ANBI status, waarbij een organisatie kan worden vrijgesteld van federale inkomstenbelasting.

Deze belastingvrijstellingen geldt in de VS voor entiteiten die uitsluitend georganiseerd en geëxploiteerd worden voor religieuze, charitatieve, wetenschappelijke, literaire of educatieve doeleinden, voor testen voor openbare veiligheid, ter bevordering van nationale of internationale amateursportcompetitie, of ter preventie van wreedheid jegens kinderen of dieren. 

De vrijstelling geldt ook voor bijvoorbeeld fondsen, samenwerkende verenigingen en stichtingen die voor deze bovengenoemde doeleinden wordt georganiseerd en geëxploiteerd en voor ondersteunende organisaties, zoals de de bekende "Vrienden van" organisaties.

Hoe ga je hier mee om als je geen 501(c)(3) status hebt

Je kunt steeds vaker subsidie aanvragen bij internationaal georiënteerde fondsen.

Wanneer je een aanvraag doet bij een Amerikaans fonds dat open staat voor internationale aanvragen zal het regelmatig voorkomen dat één van de voorwaarden is dat je een 501(c)(3) status hebt, of gelijkwaardig, waarbij het vooral gaat om het woordje "gelijkwaardig".

Wat is gelijkwaardig aan een 501(c)(3) status
De Nederlandse ANBI status is in zekere zin gelijkwaardig aan de 501(c)(3) status.
Als Nederlandse aanvrager met ANBI status kun je dus een aanvraag doen bij een Amerikaans fonds waar een 501(c)(3) status of gelijkwaardig een voorwaarde is.

Ruimer gedacht
Maar ook als je als aanvrager géén ANBI status hebt hoeft het niet altijd een verloren zaak te zijn.
Wanneer je een niet commerciële rechtspersoon bent, zoals een stichting of vereniging en je richt op religieuze, charitatieve, wetenschappelijke, literaire of educatieve doeleinden, voor testen voor openbare veiligheid, ter bevordering van nationale of internationale amateursportcompetitie, of ter preventie van wreedheid jegens kinderen of dieren voldoe je in meer of mindere mate aan de vereiste. Voorwaarde is dan wel dat je goed moet kunnen onderbouwen dat je als aanvrager niet gericht bent op het maken van winst, maar op het algemeen belang.

Verder lezen?

Direct aan de slag met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project

Word ook lid

  • Actuele informatie over bijna 2000 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten
  • Per regeling alle relevante informatie die je nodig hebt, incl. aanvraagformulieren
  • Toegang tot regelingen die je nergens anders kunt vinden
  • Handige dossiers helpen je op weg
  • Dagelijks uitgebreid en bijgewerkt
  • We bestaan inmiddels 15 jaar, en zijn hiermee een van de meest ervaren partijen
  • Je bent al lid voor slechts € 30,- per maand