Bouw en monumentenzorg

Cultuurfonds voor monumenten in Zuid-Holland

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland hebben ingestemd met de vorming van een Cultuurfonds voor monumenten in Zuid-Holland. Het Cultuurfonds is bedoeld om restauraties van gemeentelijke en provinciale monumenten, inclusief beeldbepalende panden in beschermde stads- en dorpsgezichten, te bevorderen. Dit gebeurt op basis van het verstrekken van leningen.

Beheer fonds

In het fonds zal door de provincie een totaalbedrag worden gestort van 2.674.000 euro. Provinciale Staten hebben dit bedrag weten samen te stellen door in de begroting respectievelijk 2 miljoen euro en 674.000 euro te reserveren. Het fonds zal worden beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds (PBC) en het Nationaal Restauratiefonds (NRF). Criteria zullen nader worden ontwikkeld door GS en het PBC.

Indienen aanvragen

Om het Cultuurfonds op te kunnen richten is een overeenkomst nodig tussen de provincie en het PBC. Het college van GS vraagt hiervoor goedkeuring van Provinciale Staten. Ondertekening van de overeenkomst door GS, het PBC en het NRF zal naar verwachting in september plaatsvinden.

Daarna kan het Cultuurfonds in Zuid-Holland in werking treden en kunnen aanvragen voor het verstrekken van leningen bij het PBC worden ingediend.