Arbeid en werkgelegenheid

Deel banen in de sociale werkvoorziening behouden

Het aantal banen in de sociale werkvoorziening dat zou worden geschrapt, is teruggebracht naar 775. Aanvankelijk zouden 1500 nog niet ingevulde banen worden geschrapt, maar naar aanleiding van een amendement op de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijven er 725 behouden. Daarnaast wordt het subsidiebedrag per arbeidsplaats in de sociale werkvoorziening verhoogd met 200 euro.

Verdeelsleutel

Als uitwerking van het Strategisch Akkoord was afgesproken het aantal plaatsen in de sociale werkvoorziening te verminderen met 1500. Het gaat om subsidie voor banen die nog moeten worden ingevuld. Als gevolg van een amendement van de Tweede Kamer op de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt 16,5 miljoen euro uitgetrokken om 725 banen te behouden.

Het aantal banen wordt verdeeld op basis van een verdeelsleutel, waarbij gemeenten met de grootste wachtlijst de meeste banen krijgen. Geen enkele gemeente gaat erop achteruit ten opzichte van eerdere subsidie.

Het totaal aantal plaatsen in de sociale werkvoorziening komt uit op ruim 89.000. In het verlengde van het Strategisch Akkoord zijn ook afspraken gemaakt over de geleidelijke vermindering van subsidie voor werkgevers die een werknemer tegen een laag loon of een langdurig werkloze in dienst nemen (de regelingen SPAK/VLW). Er is 18 miljoen euro uitgetrokken om voor de sociale werkvoorziening deze verlaging te compenseren. Dit gebeurt door het verhogen van het subsidiebedrag per plaats. 

Meer informatie

Regelingen arbeid en werkgelegenheid